Cena bitkoina (BTC) je porasla tokom prethodnih nekoliko dana i ponovo je prešla prag od 10.000 dolara.

Bitcoin 7-day chart

Grafikon 7-dnevnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Coin360

28. avgusta, bitkoin je tokom pola sata pao za 600 dolara, spustivši se ispod nivoa od 10.000 dolara, a 29. avgusta je pao na nedeljni minimum od 9.632 dolara. Cena se od tada polako oporavlja i u trenutku pisanja vesti se trguje na nivou od 10.099 dolara što predstavlja rast od 5,2% u roku od 24h, prema podacima sa Coin360.

Prošle nedelje, investitor u kriptovalute i osnivač Galaxy Digital-a Majkl Novograz je rekao da je bitkoin u fazi konsolidacije, predviđajući da će predstojeće učešće institucionalnih investitora u kripto prostoru postaknuti budući rast. Rekao je:

“Bitkoin je započeo godinu sa 3.800 dolara, a trgovao se sa 3.500 dolara, a sada je 10.200 dolara, što predstavlja 200% rasta. [...] Dosta je rastao, pa smatram da je ovo kratka konsolidacija.”

BAkkt-ov efekat na cenu bitkoina

Iz trgovinske platforme Bakkt su nedavno najavili da će početi sa prihvatanjem depozita za svoje kastodi usluge Bakkt Warehouse 6. septembra. Trgovanje na platformi će početi 23. septembra.

Analitičari nisu sigurni kako će trgovanje bitkoin fjučersima na Bakkt platformi uticati na cenu bitkoina. Bitkoin fjučersi na CME i CBOE su prouzrokovali slom tržišta u 2018. godini, smatraju pojedinci.

Bakkt-ovi terminski ugovori su podmireni u bitkoinu, što znači da će investitori dobiti BTC na svojim računima nakon poravnanja, a ne dolare.