Nakon posete Švajcarskoj radi susreta sa finansijskim regulatorima te zemlje, zakonodavci iz SAD i dalje su zabrinuti zbog predloženog Fejsbukovog kripto projekta Libra.

Sastanci sa više agencija

Prema službenom saopštenju predstavnice donjeg doma Maksin Voters od 25. avgusta, članovi Komiteta za finansijske usluge Predstavničkog doma su se sastali sa više regulatornih agencija i zakonodavaca: Državni sekretarijat za međunarodna finansijska pitanja, Federalni poverenik za zaštitu podataka i informacija i Nadzorno telo za finansijska tržišta.

Kao što je najavljeno ranije ovog meseca, predstavnici su želeli da razjasne kako će različite švajcarske agencije regulisati libru i da saznaju više o statusu i obimu projekta. Iako je bilo od pomoći, Voters je nakon sastanka rekla:

“Iako cenim vreme koje su švajcarski vladini službenici proveli sa nama, ja sam i dalje zabrinuta zbog mogućnosti da se velikoj tehnološkoj kompaniji dozvoljava da stvori alternativnu globalnu valutu u privatnoj kontroli.”

Tokom niza saslušanja u Kongresu sredinom jula, Dejvid Markus, ko-autor libre i potpredsednik u Fejsbuku, je rekao da se švajcarski regulatorni okvir uklapa u ciljeve projekta.

Međutim, mnogi američki zakonodavci nisu bili uvereni i izrazili su zabrinutost da će se Fejsbuk preseliti u Švajcarsku kako bi izbegao pravni nadzor ukoliko dođe do regulatorne arbitraže.

Dalja istraga i podaci o korisnicima

Ranije ove nedelje, Voters je izjavila da će Kongres nastaviti istragu i da će dodatni pregled biti prioritet za Odbor za finansijske usluge tokom naredne sednice.

Predstavnica Volters, koja predsedava odborom, je bila posebno kritična prema libri s obzirom na dosadašnje ponašanje Fejsbuka prema korisničkim podacima i pitanjima privatnosti, rekavši da ima “pokazan obrazac propusta u održavanju privatnih podataka o potrošačima u obimu sličnom onom koji je imao Equifax.”

Nakon što je Fejsbuk početkom ove godine predstavio pismo o namerama, Voters je zatražila da Fejsbuk zaustavi razvoj libre dok su vlasti istraživale projekat i njegov mogući efekat na ekonomiju i američku monetarnu politiku. U tom cilju, Markus je rekao da će se gigant obavezati da neće pokrenuti predloženi stejblkoin sve dok se nereše zabrinutosti koje imaju Federalne rezerve i drugi regulatori.