Ponedeljak, 19. novembar: nakon što su 18. novembra pokazali neke znakove oporavka, tržišta kriptovaluta doživljavaju još jedan dramatičan pad. Bitkoin (BTC) je pao ispod 5.000 dolara, a neki od 20 glavnih novčića palo je do 20% u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u.

Market visualization from Coin360

Tržišni vizuelni prikaz sa Coin360

Posle velikog napora da se vrati u zelenu zonu 18. novembra, BTC je danas opao za preko 10% i trguje na oko 4.977 dolara u vreme pisanja. Na nedeljnom grafikonu, bitkoin je izgubio 21,37%.

Bitcoin daily price chart. Source: CoinMarketCap

Grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Ripl (XRP) je opao za oko 2% na dan, i trguje se za 0,495 dolara u vreme pisanja. Ripl je zadržao svoju poziciju druge kriptovalute po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je 15. novembra uspeo da zameni itirijum (ETH). Tržišna kapitalizacija ripla je oko 20 milijardi dolara, dok je itirijuma preko 15,8 milijardi dolara u vreme pisanja, po CoinMarketCap-u.

XRP daily price chart. Source: CoinMarketCap

Grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Itirijum je zabeležio drastičan pad od preko 13% u poslednjih 24 časa i trguje se za oko 153 dolara u vreme pisanja. Najviši iznos itirijuma na dan bio je 179,7 dolara, a najniži oko 150,8 dolara. Na nedeljnom nivou altkoin je izgubio skoro 27%.

Ethereum daily price chart. Source: CoinMarketCap

Grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Najveći gubitnici među ostalim altkoinima bili su tezos, itirijum klasik (ETC), i deš, sa gubicima od 21,71%, 16,05% i 16%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta opala je na 164 milijarde dolara, što predstavlja najnižu tačku na nedeljnom grafikonu. Dnevni obim trgovanja iznosi oko 19,6 milijardi dolara.

Total market capitalization 7-day chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon tržišnog kapitala. Izvor: CoinMarketCap

Dok kripto tržišta doživljavaju strm pad, holandska reviziona kompanija KPMG, koja je član “Velike četvorke”, objavila je optimističan izveštaj o kriptovalutama 15. novembra. Izveštaj tvrdi da institucionalni investitori moraju da se pridruže industriji kako bi se “realizovao njen potencijal”.

“U 2018, vidi se talas novih učesnika na tržištu kao što su sigurnosne token platforme, stejblkoin, i ustanovljene institucije za finansijske usluge koje lansiraju kripto proizvode i servise. Kripto imovinu je sada nemoguće ignorisati”, navodi se u izveštaju.

Cointelegraph je danas izvestio da Rootstock (RSK), protokol pametnog ugovora na bazi bitkoina, integriše projekat RIF OS kako bi proširio opseg poslovanja. Ovo će navodno dozvoliti RSK platformi da ide iznad bitkoin i itirijum mrežne podrške i uključi razne peer-to-peer funkcije i “ubrza usvajanje blokčein tehnologije svuda u svetu”.