Američka Internacionalna Grupa, poznata kao AIG, je nedavno pustila u opticaj polisu osiguranja zasnovanu na Blokčeinu. Osiguravački gigant upravlja prvom multinacionalnom polisom osiguranja, čija je osnova pametan ugovor koji koristi Blokčein, u partnerstvu sa Standard Chartered Bankom i IBM-om.

Blokčein u sektoru osiguranja

Sektor osiguranja će imati značajnu korist od Blokčein tehnologije, smatraju u AIG-u. To će pomoći u smanjivanju procedura sa kojima se osiguranici suočavaju kad god prikupljaju sve potrebne papire kako bi podneli željeni zahtev.

Uz pomoć Blokčein tehnologije će se ubrzati procesi kako za osiguravače, tako i za osiguranike. To će učiniti procese kraćim, a time i jeftinijim.

AIG je partner sa Standard Chartered-om i IBM-om u ovom poduhvatu. Međutim, Standard Chartered još uvek nije otkrio nikakve informacije o ovoj polisi. Moguće je da će i druga osiguravajuća društva pratiti primer AIG-a i pustiti u opticaj svoje polise osiguranja bazirane na pametnim ugovorima.

Blokčein tehnologija korisna u mnogim industrijama

Blokčein tehnologija je stekla slavu zahvaljujući bitkoinu i kriptovalutama, a postaje opšte prihvaćena u bankarskom sektoru. Zapravo, banke u Kini su počele da koriste Blokčein tehnologiju za borbu protiv prevara. Neke banke koje su već uložile u Blokčein tehnologiju su Ping An Bank i Narodna banka Kine. Banke u Japanu već ulažu u Blokčein tehnologiju. To su: Nomura, AEON Bank i druge.

S obzirom da je bankarski sektor i sektor osiguranja počeo da prihvata Blokčein tehnologiju, očekuje se i da će mnogi drugi sektori uraditi slično.