Najveća kanadska aviokompanija “Air Canada” najavila je svoje učešće na platformi za putovanja na bazi blokčeina razvijenoj od strane švajcarskog blokčein startapa “Winding Tree”, prema saopštenju objavljenom 24. oktobra.

Kanadska avio kompanija osnovana je 1937. godine i omogućava transport putnika i tereta. “Air Canada” je prevozila oko 48 miliona putnika, sa povećanjem od 7,3% u odnosu na 2016. godinu prema godišnjem izveštaju kompanije od 2017. godine.

Kanadska avio kompanija je potpisala ugovor o namerama da učestvuje na decentralizovanoj platformi koju je razvio blokčein putni ekoistem “Winding Tree”. Kroz integraciju nove blokčein platforme, komapnije nastoje da poboljšaju distribuciju i prodaju avio karata i omoguće pristup zalihama direktno od dobavljača. Kejt Valis, direktorka globalne distribucije proizvoda za Air Canada, govori:

“Kanadska avio kompanija priznaje važnost korišćenja ove tehnologije nove generacije. Planiramo da direktno povežemo API Air Canada-e sa blokčein platformom Winding Tree, i omogućimo korisnicima da lakše pristupe sadržaju direktno iz izvora.”

Avio kompanije širom sveta postepeno integrišu blokčein tehnologiju, kako za poboljšanje iskustva putnika tako i za unapređenje lanca snabdevanja i logistike. Ovog meseca, evropska avio kompanija Air France je takođe sarađivala sa Winding Tree kako bi smanjila troškove za klijente kompanije odbacujući posrednike.

Avio kompanija Francuske, kako se navodi, nada se da će blokčein obezbediti “povoljniju turistički ponudu za kupce koja je profitabilnija za dobavljače, posebno smanjivanjem broja posrednika”.

U avgustu, australijska avio kompanija iz Brizbejna sklopila je ugovor sa kompanijom za plaćanje digitalnim valutama “TravelbyBit” da bi pokrenula “prvi aerodrom u svetu koji prihvata digitalne valute” takođe je i implementirala blokčein “point-of-sale” sistem u regionalnim turističkim gradovima.