Bitkoin i druge kriptovalute su na naslovnim stanama novina širom sveta, a uz nedavnu rasprodaju ove sedmice sigurno će ih biti još više. Centralne banke i vlade nastavljaju sa davanjem izjava u vezi sa opasnostima koje su vezane za digitalne valute ili ističu njihove koristi.

Poslednja u nizu centralnih banaka koja je izdala takvo upozorenje je centralna banka Albanije. Banka je iznela ozbiljno upozorenje građanima da digitalne valute nisu pod direktnim nadzorom propisa o bankarskom sektoru zemlje i da kao takve nose izuzetno visok nivo rizika.

Albanske vlasti su izjavile:

"Pozivamo albansku javnost da bude zrela i odgovorna u administraciji štednje ili likvidnosti koju poseduju. Trebalo bi usmeriti ulaganja ka finansijskim proizvodima i instrumentima koje nude institucije koje su licencirane i nadgledane od strane Banke Albanije i Finansijskog nadzornog organa."

Anonimnost i decentralizacija koju pruža Bitkoin omogućila je bezočnu aktivnost ne samo mogućom, već i verovatnom. Centralna banka je upozorila na jasne rizike koje preuzimaju oni koji se odluče da ulažu.

Bitkoin entuzijasti bi jasno ukazali na to da je centralizovana banka suština od koje Bitkoin želi da se distancira, pa se drugačija kritika i nije očekivala.