Dom Omladine u Beogradu će ugostiti Bitcoin asocijaciju Srbije (BAS) u  petak 4. maja, gde će se održati celodnevni program edukacije o kriptovalutama.

Nakon uvodnog predavanja Nikole Krstića (Don’t trust, verify) o kripto sretifikatima, na scenu stupa Aleksandar Matanović, kreator i generalni direktor kompanije ECD, u čijem okviru funkcioniše prva legalna onlajn menjačnica kriptovaluta u Srbiji, ecd.rs. On će održati predavanje (Better safe than sorry) na temu čuvanja kriptovaluta, koji su najbolji hardverski i softverski alati i osvrnuće se na konkretne slučajeve sa kojima se susretala ECD menjačnica.

Kriptovaluta više nije samo u domenu onih koji se zalažu za upotrebu kriptografije u svrhu političkih i socijalnih promena (cypherpunks), anarhista i radikalnih libertarijanaca. Zapravo te rane grupe su brzo nestale iz centra pažnje u korist ove novije, sjajnije, „obogati se brzo“ kripto kulture.

Delikatno balansiranje izmeđi propusnosti mreže i decentralizacije? To je dosadno. Napraviti ogroman novac brzo i hvalisanje vozikajući se u lambordžiniju i posećivajući elitne striptiz klubove? To je uzbudljivo.

Stvaranje velikog bogatstva uprkos svemu i priče o uspehu preko noći su mnogo bolje medijske priče nego duge i nejasne debate o mogućnostima stvarne upotrebe, ograničenjima i izazovima s kojima se suočava blokčein tehnologija.

Ali, postoji jedna problematična činjenica: kada je reč o kriptovalutama, daleko je veća verovatnoća da budete prevareni nego da kupite "još jedan bitkoin".

Koristeći pseudo-naučne izraze i iskorišćavanjem ovih novih, slabo informisanih investitora, poduhvati sa nesigurnim osnovama i slične prevare mogu dostići vrtoglave visine.

Cointelegraph.rs: Šta je to što svaki “slabo informisani investitor” mora da zna ukoliko ne želi da ispadne ovca za šišanje?

Aleksandar Matanović: Pa suština je da ne bude "slabo informisani investitor", to jest da ne investira pre nego što se dobro informiše, o kriptovalutama uopšte, a posebno o kriptovaluti u koju želi da investira.

Cointelegraph.rs: Pored sigurnosnih procedura, imamo i brojne prevare i ponzi šeme. Uzmimo tron kao primer. Na svom vrhuncu je imao veću vrednost od Tvitera, sa pismom o namerama (whitepaper) koje je plagijat, bez infrastrukture ili jedinstvene tehnologije. O čemu se tu radi, pohlepi?

Aleksandar Matanović: Ljude uvek privlači mogućnost brze i lake zarade. Puno je priča o ljudima koji su se obogatili na kriptovalutama i te priče naravno mnoge zaintrigiraju. U strahu da ne zakasne, ulaze u investicije sa vrlo malo ili bez ikakvog predznanja.

Cointelegraph.rs: Vaš servis za kupovinu i prodaju kriptovaluta radi već šest godina. Da li je bilo pokušaja prevara i hakerskih napada i kako ste im stali na put?

Aleksandar Matanović: Bilo je vrlo malo takvih pokušaja. Za razliku od berzi kriptovaluta, mi kod sebe ne držimo sredstva naših korisnika, samim tim nismo ni preterano zanimljivi hakerima. Ipak, trudimo se da naši sigurnosni protokoli budu na najvišem mogućem nivou.

Na edukaciji ćete, pored Aleksandra Matanovića, imati prilike da upoznate i čitav tim ECD menjačnice. Hvala im što se trude da učine kripto-svet u Srbiji barem malčice sigurnijim.