U petak je u Grčkoj započet sudski proces protiv Aleksandra Vinika koji je negirao bilo kakvu ulogu u optužnici koja ga tereti da je navodno oprao 4 milijarde dolara. Rusija traži ekstradiciju misterioznog radnika doskorašnje ruske menjačnice BTC-e.

Kolaps BTC-e i hapšenje Vinika

U julu je Vinik uhapšen u Grčkoj dok je bio na odmoru, odprilike u isto vreme kada je iz BTC-e saopšteno da prestaje sa radom zbog “neplaniranih tehničkih radova”. Ubrzo nakon toga korisnici menjačnice su dobili informaciju da je FBI preuzeo internet stranicu.

Vinik je optužen za pranje novca, hakovanje računara, prevare i trgovinu drogom. Još uvek je nepoznata njegova uloga u BTC-e menjačnici i niko ne želi da dostavi te podatke. Snage reda predpostavljaju da je bio generalni direktor i tako ga i terete.

Vinik se javno izjašnjava da je nevin i nudi pomoć Vladimiru Putinu kao specijalista za digitalnu tehnologiju.

Ekstradicija

Suđenje koje je započeto u Grčkoj izgleda kao proba za glavno koje će se održati tamo gde će Vinik biti optužen. Kao ruski državljanin, možda će biti poslat kući kako bi mu se sudilo, pogotovo pošto je u Rusiji tražen od ranije zbog optužbi za prevaru.

Sudsko veće će ove nedelje odlučiti o tom zahtevu, a Vinikov advokat je rekao da ga neće osporiti.

Poricanje

Vinik nastavlja da poriče sve navode o prekršajima.

Vinik je rekao sudskom veću da nije vodio menjačnicu digitalnih valuta i da nije preneo bilo kakve bitkoine. Na pitanje sudije zašto je sistem (menjačnica) pao posle njegovog hapšenja, osumnjičeni je odgovorio da bi to mogla biti slučajnost i rekao da ne zna ko je vodio menjačnicu.

“Kako jedan čovek može da učini sve ovo sam?”, pitao je i istakao da se bori protiv zahteva za izručenje u SAD pošto nema “nikakve veze” sa optužbama protiv njega.