Rana verzija Lightning mreže sada je dostupna za testiranje na bitkoinovom testnetu. Velika su očekivanja, a postavljaju se pitanja kako funkcioniše u praksi i da li će biti u stanju da ispune očekivanja?

Idemo na žurku

Najlakši način da se objasne principi na kojima radi Lighting mreža je radni primer - idemo na piće u bar.

Dakle, partijanje! Idemo na piće u bar i ja predam svoju bitkoin karticu. Barmen kao trgovac koristi karticu da bi otvorio ‘crtu’ (transakcioni kanal). Barmen dodeljuje, recimo, jedan bitkoin (tako da sam dobar za celu noć) i mreža zna da ima otvoren neto bilans sredstava u vrednosti 1 BTC.

Kako veče odmiče, nova pića se upisuju na crtu, a ključna stvar je da čekanje na dalje transakcije i plaćanje se dešava samo kada se završi konačno zatvaranje transakcije.

Vlasnik bara dobija utrošen jedan BTC na stanju, čim se otvori ‘crta’ stvara se HTLC (Hash Time-Locked-Contract) pametan ugovor između strana. Iako me vlasnik lokala ne zna, plaćanje je zagarantovano.

Važno

Glavna osobenost Lightning-a je dvosmeran kanal otvoren sa drugom stranom gde se transakcije mogu staviti na čekanje, za razliku od propagiranja transakcija svim bitkoin nodovima. Prva transakcija u suštini otvara kanal, poslednja zatvara kanal i započinje obrada u mreži.

Alfa verzija

Lightning verzija 0.1 alfa otkriva zajednici obećano rešenje za skaliranje za Blokčein pošto je neophodan radi opšteg prihvatanja i biće suštinski značajan da bi Itirijum Serenity pređe na PoS (Casper).

Sa SegWit-om koji se bori da bude prihvaćen među bitkoin rudarima, početni signali govore da će Lightning zahtevati mnogo veću podršku da bi se steklo opšte usvajanje. Verovatnoća će se povećati kada nove verzije budu dostupne za testiranje.

Trenutna isplata za vrednost

Džoa Puna i Tedž Draja koji su u potrazi za poboljšanim performansama bitkoina imali u vidu ograničavajuće prirode veličine bloka su stvorili Lightning koji je prešao dug put od originalnog whitepaper-a.

Kao što je Andreas Antonopulos rekao u nedavnom govoru: ”Lightning je veoma uzbudljiv i ima potencijala da prenosi ogrmone količine novca” - uvodeći koncept “trenutne isplate za vrednost”

Da li postoji neki razlog zašto ljudi i entiteti ne mogu biti plaćeni u realnom vremenu? Čemu apsurdni sistem od 30 dana faktura i plata. Tehnički bi mogao biti prevaziđen danas, iako posrednici i validatori trećih lica ne dozvoljavaju (ili ne bi imali ulogu).

Kraj igre za Visa

Lightning i priroda Trenutnih isplata za vredenost u realnom vremenu će biti suštinski bitan za IoT (internet stvari) gde će mašine da generišu hiljade milijardi transakcija u sekundi. Strukturna promena u privredi koja će imati veliki doprinos u stvaranju likvidnog tržišta će transformisati uslove za mala preduzeća i njihovo redovno isplaćivanje. Da li će to biti kraj za Visa i Mastercard.

Lightning može da bude sloj na vrhu Blokčeina i time oslobađa ogroman potencijal bitkoina.

Trenutna potvrda se oslanja na Bitcoins Net Open Balance principima (OTXU) i strukturnim promenama u privredi, eliminisanjem modela duga, koji omogućava trećim licima da uzimaju naknade za skoro nikakav rad.

Druga mogućnost za Lightning koja će zahtevati više posla jeste izjednačavanje razmene tokena sa altkoinima između lanaca, poznatije kao BlockTrading i ChainTrading.

U izvesnom smislu, Lightning može da umanji vrednost bitkoina, ali sa hiljadama Altkoina potrebna su nova rešenja da bi došlo do opšteg usvajanja Blokčeina.