Kineski onlajn trgovinski gigant Alibaba tužio je fondaciju Alibabacoin iz Dubaija zbog kršenja autorskih prava nakon što je ICO projekat prikupio 3,5 miliona dolara, objavio je Rojters 2. aprila.

Prema sudskim spisima iz Okružnog suda Sjedinjenih Američkih Država na Menhetnu koji su javno objavljeni, Alibabacoin se bavio "upadljivim, ponavljanim i namerno obmanjujućim" ponašanjem koristeći naziv kompanije Alibaba.

Ne postoji nikakva veza između Alibabe i Alibabacoin fondacije, pojasnili su iz Alibabe i ponovili da nisu zainteresovani za prelazak u kripto svet.

Osim toga, špekulacije i dezinformacije koje su proizašle iz ICO-a u medije, prošle su bez odgovora od strane Alibabacoin Foundation, Alibaba tvrdi da nije ništa učinjeno kako bi se ova konfuzija zaustavila i ispravila.

Alibabacoin fondacija navodno ima za cilj kreiranje platforme za elektronsku trgovinu koristeći sopstvenu kriptovalutu Alibabacoin, opisujući tako sebe kao "tehnologiju optimizovanu za distribuciju, finansiranje, kupovinu, sigurnost i korišćenje blokčein tehnologije".

Nije ovo prvi put da je Alibaba umešana u glasine o umešanosti u kriptovalute.

U januaru ove godine, kompanija je raširila glasine da se bavi proizvodnjom rudarskog softvera kroz novije razvijenu P2P platformu.

"Ponavljamo da Alibaba Cloud nikada nije emitovala virtuelnu valutu poput bitkoina i neće biti domaćin nikakvih platformi za rudarenje", navodi se u izjavi.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić