Nedelja, 23. septembar: kripto tržišta beleže novi talas rasta. Sve kriptovalute među top 20, osim jedne, su ostvarile rast u protekla 24 sata, prema CoinMarketCap-u.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Nakon što je juče zabeležio blagi pad, bitkoin (BTC) se danas oporavio i trguje se za preko 6.700 dolara tokom dana. Kriptovaluta je na 6.734 dolara u vreme pisanja, sa rastom 0,9% na dan.

Bitkoin je takođe u porastu za 3,3% u proteklih sedam dana, a 5% na mesečnom nivou. Uprkos tome, dominacija bitkoina je blago opala, s 55,6% pre nedelju dana na 51,2% u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH), nakon što je na kratko izgubio svoju poziciju tokom velikog uspona ripla (XRP), ponovo je na drugom mestu po tržišnoj kapitalizaciji.

Novčić je u toku 24 sata porastao za 2,6%, a trenutno se trguje na 245 dolara. Itirijum je u porastu 10,4% na nedeljnom nivou, ali još nije uspeo da povrati svoje mesečne gubitke, i dalje je u padu za 9% tokom proteklih 30 dana.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji ripl (XRP) je jedina koja je zabeležila gubitke među prvih 20 novčića, prema CoinMarketCap-u. Nakon perioda ogromnog rasta ranije ove nedelje, ripl je u proteklih 24 sata u padu za 0,23%, a trguje se za 0,568 dolara.

Ripple price chart

Grafikon cene ripla. Izvor: Cointelegraph indeks cene ripla

Kripto tržišta čvrsto drže svoje dobitke, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom na 227 milijardi dolara. Nakon značajnog pada koji je počeo 5. septembra, tržište se nedavno vratilo iznad 220 milijardi dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

Šesti po veličini novčić po tržišnoj kapitalizaciji stelar (XLM) ostvario je naveće dobitke među prvih 20 novčića. Cena stelara skočila je za više od 20% tokom 24 sata, i trguje se za 0,289 dolara u vreme pisanja. Altkoin je doživeo značajan rast ove nedelje, oko 40% u poslednjih sedam dana, prema CoinMarketCap-u.

Kardano (ADA) je danas porastao za 10,6% i trenutno se trguje za 0,09 dolara. Nedeljni dobitak altkoina je veći 3%, prema CoinMarketCap-u.

Ran Nojner iz CNBC-a je u tvitu saopštio da kriptovalute dobijaju značajan impuls, naglašavajući da se dnevni promet na celom tržištu približava 14 milijardi dolara, što je "najveći obim trgovanja koji smo videli neko vreme".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić