Bivši operater sada ugašene kripto berze BTC-e, ruski državljanin Aleksandar Vinik, uložio je žalbu grčkom sudu zbog njegovog puštanja na slobodu ili izručenja Rusiji, prenosi lokalni medij Kathimerini 21. marta.

Vinik - koji je optužen za prevaru i pranje čak 4 milijarde dolara u bitkoinu (BTC) tokom šest godina - navodno je podneo žalbu sudu u Pireju za njegovo puštanje ili izručenje Rusiji iz humanitarnih razloga.

Pre toga, ruski komesar za ljudska prava Tatjana Moskalkova zatražila je od Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišela Bačleta i grčkog ministra pravde Mihajlisa Kalogirua da izruče Vinika Rusiji. Peticija je podnesena zbog lošeg zdravstvenog stanja Vinika nakon štrajka glađu koji je počeo u novembru prošle godine.

U to vreme, Moskalkova je naglasila da je Vinikova supruga ozbiljno bolesna i da je na ivici smrti. Komesar je tada rekao:

"S obzirom na izvanrednu situaciju, tražim pomoć da Vinika izruče Rusiju kako bi bio bliži svojoj porodici."

Moskalkova je takođe uputila pisma predsedniku Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Peteru Moreru, grčkom ministru zdravlja Andreasu Ksantosu i grčkom ombudsmanu Andreasu Potakisu, koji je tražio da sa Viniku pruži medicinska pomoć nakon štrajka glađu.

Osim Rusije, francuske vlasti su takođe tražile izručenje Vinika Francuskoj u vezi sa daljim nizom navoda o prevarama. Francuska je optužila Vinika da je “prevario više od 100 ljudi u šest francuskih gradova između 2016. i 2018. Godine”.

Krajem februara, Vrhovni sud Rusije uključio je nedozvoljenu upotrebu kriptovaluta u listu krivičnih dela vezanih za pranje novca. Navodno su izmene i dopune razvijene kako bi se poštovale preporuke međunarodne radne grupe za pranje novca.