Renvik Hadou, britanski državljanin i navodni bitkoin prevarant, izručen je iz Maroka u Sjedinjene Američke Države. Pred okružni sud u Menhetnu je izveden u petak - objavljeno je od strane Odeljenja za pravosuđe (DoJ) SAD-a 13. aprila.

Žalba DoJ-a navodi da je Hadou "prisvojio sredstva investitora" i "dao lažne i pogrešne prikaze" investitorima u ‘Bitcoin Store-u’, ‘Bar Works-u’ i povezanim šemama, od novembra 2014. do juna 2017. godine. Optužen je po dve tačke optužnice za prevaru - za Bitcoin Store i Bar Works - svaka tačka ponaosob nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Hadou je u julu prošle godine uhapšen u Tangiersu nakon izdavanja naloga za hapšenje od strane Interpola. Nalogu za njegovim hapšenjem je prethodilo podnošenje zahteva od strane SEC-a za konačnu sudsku odluku protiv tri Hadouove šeme, naloživši mu da plati kazne u iznosu od nešto više od 83 miliona dolara zbog prevare vezane za hartije od vrednosti.

Bitcoin Store je navodno bila kripto berza, iako su prema navodima SEC-a investitorski fonodvi preusmereni i berza nikada nije postala "profitabilna". Bar Works, je u međuvremenu nezakonito iznajmio kooperativni servisni prostor investitorima širom sveta. SEC navodi da je Hadou oštetio investitore za više od 37 miliona dolara. U obe šeme, Hadou je prikrio svoju umešanost koristeći lažne indentitete.

Ranije ovog meseca, SEC je optužio prevarantski ICO projekat koji je podržala slavna ličnost, gde je ukupno na nedozvoljen način prikupljeno 32 miliona dolara neregistrovanih investicija. Sredinom marta, direktor SEC-a je potvrdio da agencija trenutno sprovodi "veći broj" istraga vezanih za kripto širom Amerike.

 

 

Pripremio: Bojan Zečević