Advokat Aleksandra Vinika, navodno bivsi rukovodilac berze kriptovaluta BTC-e koja je prestala sa radom, rekao je da će njegov optuženik započeti štrajk glađu ovog ponedeljka, izveštavaju ruske državne novine TASS 23. novembra.

Prema Timofeju Musatovu, čelo advokata koji reprezentiraju Vinika, razlog za štrajk glađu je da “on [Vinik] je olišen svojih prava za odbranu u Francuskoj, stoga, i u Grčkoj.” Advokat je takođe primetio da je “postalo jasno da je Evropski nalog za hapšenje (izdat od Francuske) istekao.”

2017. godine, grčki Vrhovni sud presudio je da izvrši ekstradiciju SAD-u, gde će se suočiti sa optužbama za pranje novca i prevaru. U junu, grčki sud je odlučio da ekstradira Vinika Francuskoj. Grčki Vrhovni sud je razmotrio Vinikovo izručenje Francuskoj 19. novembra, ali je presudu odložio 29. novembra, kako prenosi TASS.

Prema TASS-u, Musatov je takođe optužio sudiju grčkog Vrhovnog suda da ignoriše njega i njegov tim:

Sudija grčkog Vrhovnog suda je kompletno ignorisao rad advokata koji ne mogu čak ni da podnesu peticiju. Sudija im ne daje ni priliku da pričaju ili da podnesu peticiju.”

 

Advokat je izjavio da “ako nema pravičnog suđenja, on će eventualno biti deportovan SAD-u kroz Francusku, gde će dobiti nešto što je približno doživotnoj robiji, što je jednako smrti.”
On je zatim razjasnio Vinikovo obrazloženje navodeći da “nakon posmatranja ove situacije, Aleksandar je shvatio da će dobiti pravično suđenje ili umreti.”

Šef tima advokata je takođe objasnio da je njegov optuženik “shvatio da nema druge opcije i odlučio je da će štrajkovati glađu u ponedeljak kako bi protestovao protiv ove situacije.”

Prema Musatovu, Vinik je došao do ovog zaključka nakon što je njegov grčki advokat, Zoe Konstantonopoulou, “otvoreno” izjavila tokom zasedavanja 19. novembra da “sud neće tretirati bilo kojeg državljanina E.U. zemlje članice ili Grčke pošto se prema Aleksandru obraća samo zato što je ruski državljanin.”

Kao što je Cointelegraph izvestio ove nedelje, Konstantopoulou takođe optužuje grčki Vrhovni sud da krši prava njenog optuženog tako što nije dostavio prevode sudskih dokumenata na njegov zahtev.

 

Pripremio: Marko Mihajlović