Žrtve navodne kriminalne rudarske prevare podnele su tužbe protiv osumnjičenog počinitelja u Odseku za suzbijanje kriminala na Tajlandu, kako izveštava Bangkok Post 18. februara.

Prema izveštaju, 30 ljudi je podnelo žalbu policiji, navodeći da su ih nasamarili u prevari poznatoj kao “CryptoMining.Farm”. To je navodno dovelo do gubitka od 42 miliona bahta (1,34 miliona dolara). Lokalne novine, prema izveštaju, sumnjaju da je ukupno 140 osoba pogođeno prevarom.

CryptoMining.Farm, koja je registrovana u Bangkoku i Čeng Meju, navodno je dala obećanje investitorima o profitu od 70% na godišnjem nivou, uz mogućnost povlačenja sredstava u bilo koje vreme bez ikakvih uslova. Bitkoinovi (BTC) pametni ugovori koje je kompanija ponudila kretali su se od 3 meseca pa do doživotno.

Jedna osoba koja je pogođena ovom prevarom je za Bangkok rekla “Od avgusta vlasnik je počeo da nameće uslove za povlačenje novca. Tada je početkom avgusta, na sajtu objavljeno da su uslovi za vraćanje novca investitorima vezane za rok od 84 rate - što bi trajalo više od 7 godina.” Izvor koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da će se isplate vršiti i u stranim valutama, što je ilegalno na Tajlandu.

Najnovije optužbe slede i slučaj od prošle godine, u kojem je bivši glumac sapunice Jiratpisit “Boom” Jaravijit i drugi osumnjičeni optuženi za prevaru dvadesetjednogodišnjeg finskog investitora Amai Otave Sarima u vrednosti od 24 miliona dolara.

Osumnjičeni, optuženi za zaveru i pranje novca, navodno su se izjasnili da nisu krivi na sudu u Bangkoku u novembru 2018. godine.

U maju prošle godine, dekret od 100 odeljaka objavljen u tajlandskim novinama, definisao je kriptovalute kao “digitalna sredstva i digitalne tokene”. U novembru je zamenik premijera izjavio potrebu za novim smernicama kako bi pratile razvoj i pretnje za sigurnost potrošača.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović