Francuske vlasti optužile su bivšeg operatera trenutno zatvorene kripto berze BTC-e i ruskog državljanina Aleksandra Vinika.

Blumberg je 28. januara izvestio da su Vinikovi advokati rekli da će ostati u Francuskoj kako bi se suočio sa optužbama nakon nedavnog izručenja iz Grčke. Prema nepotvrđenom zvaničniku iz tužilaštva, Vinik je optužen za iznudu, pranje novca, zaveru i nanošenje štete automatskim sistemima za obradu podataka.

Pravni šatl

Jedan od njegovih advokata rekao je da se, nakon što mu se suđenje u Francuskoj završi, očekuje da ga vlasti vrate u Grčku kako bi mogao da bude izručen Sjedinjenim Državama. Po završetku američkog gonjenja konačno bi bio poslat u Rusiju. Francuska istraga je u toku i nije naređeno suđenje. Ariane Zimra, Vinikova francuska advokatica, je rekla:

"Ne postoji uzročno posledična veza između onoga za šta se optužuje Aleksandar Vinik i Aleksandra Vinika."

Vinik se trenutno nalazi u francuskoj bolnici nakon štrajka glađu u trajanju od 40 dana u znak protesta zbog pritvora. Vinikovi advokati nedavno su podneli i žalbu u kojoj se navodi da su kršena prava u ime njegove dece.

Zoi Konstantopulou, jedan od njegovih advokata, predložila je da se progoni zato što je genijalac za blokčein i na njega se gleda kao na pretnju bankarskom sistemu. Rekla je:

„Aleksandrov zločin je biti Rus i osoba sa izvanrednim tehnološkim znanjem koje bi mogla ekonomski osloboditi ljude. [...] Grčki ministar pravde u suštini je odlučio da će ta osoba provesti svoj život izručivanjem, suđenjem i zatim ponovnim izručenjem, ponovnim ocenjivanjem i opet ponovnim izručenjem i presuđivanjem."

Pregled Vinikovog slučaja

Veruje se da je Vinik umešan u hak bitkoin berze Mt.Gox od 300.000 ukradenih BTC-a, pošto navodno nije samo prao preko BTC-e, već su bitkoini bili i u njegovom ličnom novčaniku. Imajući u vidu te sumnje, poverenik Mt.Gox-a je kontaktirao američko Ministarstvo pravde i zatražio informacije o njemu.

SAD su Vinika prvo optužili u julu 2017. Grčki sud je kasnije presudio za njegovo izručenje Rusiji u septembru 2018. Međutim, u julu 2018. godine, lokalne vlasti odlučile su da ga izruče Francuskoj, gde je sada.

Pitanje izručenja Vinika veliko je diplomatsko postupanje sa više država koje pokušavaju da ga izruče. Rusija je, na primer, podnela više zahteva i zatražila pomoć od Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava u pokušaju da ga stavi pod svoju nadležnost.