Broj instaliranih kripto automata (ATM) širom sveta prevazišao je broj od 4.000, pokazuju podaci od strane Coin ATM Radar-a 10. januara.

Tempo trenutnog rast je 4,9 novih automata svakog dana, prema skali Coin ATM Radar-a - što ulazu u kategoriju visokog rasta, uprkos opadajućem tržištu.

Tempo instalacije kripto automata. Izvor: coinatmradar.com

Od ukupno 4.167 kripto automata širom sveta, 71,8% njih se nalaze u Severnoj Americi - od čega je 56% u SAD-u i 15% u Kanadi - 23% se nalaze u Evropi, i 2,6% u Aziji. 1,3% se nalazi u Okeaniji a 1,1% u Južnoj Americi, dok se samo 0,2% nalazi u Africi.

U Aziji se u Hong Kongu se nalazi većina automata - što čini 0,8% automata širom sveta - dok u Evropi vodi Austrija (6,4%), a nakon nje ide Ujedinjeno Kraljevstvo (4,8%).

Prema podacima, instalacije u SAD-u su porasle od 1.216 1. januara 2018. godine do 2.475 automata trenutno - što znači da je postavljeno 1.259 novih automata samo nakon jedne godine. U SAD-u Kalifornija ima najviše automata, odnosno 473 - nakon čega ide Ilinois sa 250 automata.

Dok većina automata podržava bitkoin (BTC) - oko 64,6% podržava jedan ili više altkoina.

Od ovih automata 59,5% podržava lajtkoin (LTC), 49,3% podržava itirijum (ETH), dok 33,9% podržava bitkoin keš (BCH). Deš (DASH) je dostupan na 17,9% automata, dok je monero (XMR), Dogecoin (DOGE) i ZCash (ZEC) dostupan na samo 3% automata.

Po podacima je Indija očigledno odustna iz globalne statistike. Kao što je saopšteno u novembru prošle godine, developeri prvog bitkoin automata u Indiji su uhapšeni u gradu Bangaloru pod krivičnom prijavom zbog postavljanja “ATM” etikete, jer mašina nije bila samo bankomat već uređaj koji je imao za cilj da omogući kripto korisnicima da zaobilaze bankarske kanale.

Hapšenja su se dogodila nakon što je Rezervna banka Indije (RBI) u proleće 2018. godine zabranila poslovanje banaka sa kripto firmama.

Ranije ovog meseca, Cointelegraph je izvestio da se proizvođač bitkoina automata Lamassu preselio u Švajcarsku zbog regulatornih poteškoća u drugim zemljama. Lamassu je otkrio da je 15 banaka odbilo zahteve za otvaranje računa, jer proizvodi terminale za bitkoin, iako kompanija ne učestvuje u trgovanju ili skladištenju kriptovalute.


 

Pripremio: Marko Mihajlović