4. decembra, 8,9 milijardi dolara u bitkoinu (BTC) je premešteno na blokčeinu u jednom satu, isključujući promenu obima, zato što je to bitkoin koji se vraća pošiljaocu.

Na visoki obim transakcija bitkoina ukazao je Rafael Šultz-Kraft, suosnivač kompanije za tržišna obaveštavanja o promenama na lancu Glassnode. U tvitu 4. decembra, on je tvrdio da je tako visoka transakciona vrednost na mreži prva za mrežu:

„To je najveći obim transakcija u satu u dolarima u istoriji bitkoina.“

Bitcoin hourly on-chain transaction volume in U.S. dollars. Source: tweet

Obim transakcija na Bitkoin blokčeinu u američkim dolarima. Izvor: tvit

Bittrex je odgovoran 

Šultz-Kraftova kompanija he očigledno ubrzo započela rad na otkrivanju ko je ili šta bio razlog za ovaj neobični skok. 5. decembra, Glassnode je na Tviteru objavio da je špic izazvan kripto berzom Bittrex premeštajući veliku količinu bitkoina.

Prema tvitu, berza je obavila 21 transakciju na lancu u roku od jednog sata, od kojih se svaka kretala oko 56.000 BTC-a (skoro 416 miliona dolara) uz naknadu od oko 0,60 dolara. U tvitu se navodi link koji vodi do podataka koji se odnose na prvu od tih transakcija.

Zanimljivo je da su se transakcije odvijale uoči današnjeg održavanja berze. Cointelegraph na španskom je izvestio juče o transakcijama, a iz Bittrex-a su rekli da se nije došlo do haka.

Iako je trenutno još uvek nejasno zašto su se izvršile transakcije, neki nagađaju da je razlog taj što su sredstva koja se nalaze u oflajn novčanicama berze pomereni.

S vremena na vreme, Bitkoinov blokčein pokazuje naizgled anomalan rad koji je objašnjen kasnije. Jedan od najnovijih primera dogodio se u novembru, kada je Bitkoinov mempul bio na najvišem nivou od januara prošle godine, bez odgovarajućeg skoka u broju nepotvrđenih transakcija.