ALS asocijacija se udružila sa fondacijom TRON da bi pokrenula humanitarnu kampanju koristeći blokčein, navodi se u saopštenju za medije podeljenim sa Cointelegraph-om 11. februara.

Kampanja, pod nazivom #VoiceYourLove, ima za cilj izgradnju svesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), obično poznatoj kao Lu Gerigova bolest i sakupljanje donacija za istraživanje tretmana i pronalaženje leka.

Prema saopštenju za medije, učešće TRON-a (TRX) u kampanji podrazumeva korišćenje tehnologije blokčeina za praćenje distribucije donacija. Udruženje ALS planira da objavi podatke koje Tron prati na kraju kampanje, navodi se u saopštenju za medije.

TRON je takođe učestvovao u aktuelnoj kampanji, sa osnivačem i izvršnim direktorom firme, Justinom Sunom, koji je donirao 250.000 dolara.

Sun, koji je takođe izvršni direktor BitTorrenta - koji je kompanija kupila u julu - izjavio je da je donacija bila u čast TRON i BitTorrent zajednice i ohrabrio „druge u industriji blokčeina da pokažu svoju ljubav tako što će donirati pomoć za pronalaženje leka“.

Udruženje ALS tvrdi da sadrži najveći svetski ALS istraživački program, koji radi u preko 150 laboratorija širom sveta.

Krajem januara, američki operator kripto plaćanja BitPay se udružio sa Fondacijom Wikimedia, neprofitnom i dobrotvornom organizacijom koja upravlja Wikipedijom, da prihvata donacije u kriptu.

Takođe u januaru, kineska neprofitna kompanija Zhiyuan Hui, vodeća svetska firma za volonterske usluge, sklopila je partnerstvo sa firmom za ekonomsku infrastrukturu EveriToken kako bi stvorila platformu za praćenje volontera pomoću blokčein sistema.

 

Pripremila: Majda Petrović