Utorak, 11. septembar: kripto tržišta danas su zabeležila još jedan pad, sa većinom od 20 najvećih novčića po tržišnoj kapitalizaciji u crvenom, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Većina altkoina zabeležila je gubitke između 5 i 6 procenata.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je danas u blagom padu od oko 0,3% na dan i trguje se za 6.238 dolara u vreme pisanja.

Weekly Bitcoin price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) takođe beleži značajne gubitke danas, sa cenom koja je pala ispod 190 dolara. Glavnim altkoinom se trguje za oko 181 dolar u vreme pisanja, sa padom od 4% tokom 24-časovnog perioda.

Weekly Ethereum price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija pala je na 191 milijardi dolara, što je najniža tačka od početka novembra 2017. godine, prema CoinMarketCap-u. U vreme pisanja, gubici na kripto tržištu u proteklih sedam dana činili su oko 20%, sa 239 milijardi dolara od 4. septembra.

Weekly total market capitalization chart

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

U drugom padu tržišta, bitkoin i dalje ima pozitivan impuls u pogledu udela na tržištu, pokazujući značajan rast dominacije nad altkoinima. Procenat dominantnosti bitkoina sada je dostigao 56,9% po prvi put od 16. decembra 2017. godine, dan pre nego što je dostigao svoj ukupni maksimum od 20.000 dolara.

Weekly percentage of total market cap (dominance)

Nedeljni procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacija). Izvor: CoinMarketCap

U pogledu najvećih gubitaka među top 20 kriptovaluta tokom dana, izdvajaju se bitkoin keš (BCH) i VeChain (VET), jer su zabeležili pad od preko 5% tokom 24-časovnog perioda. BCH je opao oko 5,4% i trguje se za oko 445 dolara, dok je VeChain pao za oko 6,2%, a trguje se za oko 0,01 dolara u vreme pisanja.

Ripl (XRP), treća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, je u poslednjih 24 sata opao za oko 2,4%, a trguje se za oko 0,25 dolara za vreme pisanja.

Dok većina altkoina beleži još jedan opadajući trend, kontroverzni tezos (XTZ) je u porastu za skoro 12%. Altkoinom se trguje za oko 1,34 dolara u vreme pisanja, a i dalje je u padu za više od 7% na nedeljnom nivou.

Ranije danas, osnivač operatera berze OKCoin-a i druge najveće kripto berze OKEx-a Star Ksu, navodno je pritvoren u Kini zbog navodnih optužbi o njegovoj umešanosti u kripto prevaru.

Kineski društveni medijski gigant WeChat je juče zabranio zvanične prodajne kanale firme za rudarenje Bitmain, kao i druge kanale za kripto vesti.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić