Utorak, 11. septembar: kripto tržišta danas su zabeležila još jedan pad, sa većinom od 20 najvećih novčića po tržišnoj kapitalizaciji u crvenom, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Većina altkoina zabeležila je gubitke između 5 i 6 procenata.

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin (BTC) je danas u blagom padu od oko 0,3% na dan i trguje se za 6.238 dolara u vreme pisanja.

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) takođe beleži značajne gubitke danas, sa cenom koja je pala ispod 190 dolara. Glavnim altkoinom se trguje za oko 181 dolar u vreme pisanja, sa padom od 4% tokom 24-časovnog perioda.

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija pala je na 191 milijardi dolara, što je najniža tačka od početka novembra 2017. godine, prema CoinMarketCap-u. U vreme pisanja, gubici na kripto tržištu u proteklih sedam dana činili su oko 20%, sa 239 milijardi dolara od 4. septembra.

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: CoinMarketCap

U drugom padu tržišta, bitkoin i dalje ima pozitivan impuls u pogledu udela na tržištu, pokazujući značajan rast dominacije nad altkoinima. Procenat dominantnosti bitkoina sada je dostigao 56,9% po prvi put od 16. decembra 2017. godine, dan pre nego što je dostigao svoj ukupni maksimum od 20.000 dolara.

Nedeljni procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacija). Izvor: CoinMarketCap

U pogledu najvećih gubitaka među top 20 kriptovaluta tokom dana, izdvajaju se bitkoin keš (BCH) i VeChain (VET), jer su zabeležili pad od preko 5% tokom 24-časovnog perioda. BCH je opao oko 5,4% i trguje se za oko 445 dolara, dok je VeChain pao za oko 6,2%, a trguje se za oko 0,01 dolara u vreme pisanja.

Ripl (XRP), treća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, je u poslednjih 24 sata opao za oko 2,4%, a trguje se za oko 0,25 dolara za vreme pisanja.

Dok većina altkoina beleži još jedan opadajući trend, kontroverzni tezos (XTZ) je u porastu za skoro 12%. Altkoinom se trguje za oko 1,34 dolara u vreme pisanja, a i dalje je u padu za više od 7% na nedeljnom nivou.

Ranije danas, osnivač operatera berze OKCoin-a i druge najveće kripto berze OKEx-a Star Ksu, navodno je pritvoren u Kini zbog navodnih optužbi o njegovoj umešanosti u kripto prevaru.

Kineski društveni medijski gigant WeChat je juče zabranio zvanične prodajne kanale firme za rudarenje Bitmain, kao i druge kanale za kripto vesti.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić