Na “Divljem zapadu” šerifi su koristili objavljivanje nagrada kako bi ohrabrili lovce na glave da uhvate opasne kriminalce. Ovaj koncept je živ i u današnjem svetu, a kripto svet je napravio osnovni koncept njegove vrlo posebne kulture.U kripto svetu, nagrade su skoro isključivo plaćane u bitkoinu i ICO tokenima.

Bitkoin ‘faucets’

Bitkoin ‘faucets’ su sajtovi ili aplikacije koje uplaćuju nagrade u  bitkoinu. Posetioci mogu tražiti ovu nagradu u zamenu za popunjavanje kepčra ili zadataka koji zada platforma. Glavni tok prihoda dolazi od reklama.

U 2009. godini, bitkoin ‘faucets’ su platile do tri bitkoina na sat. Sa današnjim bitkoin cenama, to bi bilo oko 19.000 dolara. Važno je napomenuti da je tada cena bitkoina bila samo deo centa. Danas, ‘faucets’ plaćaju nagrade u satošijima, koji je stoti deo miliona bitkoina.

Kampanje

U ICO ekosistemu, program plaćanja predstavlja ponudu mogih startupa koji pojedincima omogućavaju da dobiju kompenzaciju za obavljanje markentinških zadataka, izveštavanje o greškama ili poboljšanje proizvoda ili usluga.

“Lovci na glave” se uglavnom nalaze na forumima kao što su Bitcointalk i bounty networks. Retko se javljaju prepreke oko ulaska i jedina stvar koju “lovac na glave” mora da učini da bi učestvovao je da prijavi link sa njegovim radom. Ove prijave će onda biti proverene od strane administratora kampanje koja će odlučiti da li su zazlužili nagradu ili ne.

Mnogi inicijatori ICO projekata odlučili su da održe veliku kampanju, jer im omogućava da dobiju desetine hiljada dolara vrednog tržišnog uticaja ili poboljšanu sugestije. Pored toga, programi su se pokazali kao odličan alat za izgradnju zajednice oko projekta ili usluge.

Kako postati “lovac na glave”

Tipični zahtevi za nagradu sastoje se od raznih tipova zadataka. Ove nagrade se kreću od jednostavnih tvitova, lajkova i pisanja članaka na Fejsbuku, sugestija o poboljšanju platforme itd. Svako može da izvrši ove zadatke i dobije deo nagrade ako je kvalitetno ispunio minimalne zahteve zadatka. Uopšteno govoreći, kampanje za plaćanje sadrže detaljna upustva koja objašnjavaju “lovcu” kako da podnesu zahtev i dobije nagradu za to.

Veoma je važno da “lovac” pažljivo odabere kojim kampanjama posvećuje svoje vreme i trud. Mnogi tokeni raspoređeni u programe za plaćanje možda nemaju nikakvu vrednost. Na ove stvari treba obratiti pažnju:

  • Whitepaper
  • Startapovi koji koriste google/instagram oglase za promociju ICO-a
  • Manje od 50,000 dolara dodeljeno programu nagrade
  • Proverite tim. Verujete li da će platiti vašu nagradu?
  • Token mehanizacija. Da li su tokeni ispravni?

Neprestana zlatna groznica

Vreme primanja tri bitkoina na sat je davno završeno. Međutim, još uvek postoji puno mogućnosti za “lovce na glave” da zarađuju impresivne nagrade.

Kako je Paskal Telman, suosnivač Bounty0x istakao na tviteru:

“Lovci postaju glavni primer upotrebe kriptovaluta. Naplata je trenutna, poverljiva i anonimna ako je potrebno.”

Sa novim ICO projektima koji se svakodnevno pojavljuju i opštim trendom vezanim za “tokenizaciju”, popularnost nagrada će vrlo verovatno paratiti trend usvajanja kriptovaluta.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić