Evropski maloprodajni gigant Alza je počeo da prihvata bitkoine i postavlja bitkoin bankomate u svojim objektima u Pragu i Bratislavi.

Prema češkim autlet novostima - Lupa, Alza olakšava bitkoin plaćanja na mreži uz pomoć svog međunarodnog carstva koje uključuje: Austriju, Nemačku i Veliku Britaniju.

U publikaciji se dalje navodi izjava portparola koji potez objašljava interesom stranih i domaćih kupaca.

“Prag već jeste jedan od najvažnijih bitkoin centara u Evropi. Uvođenjem trgovanja bitkoinom mi podržavamo sve veću popularnost ovog oblika plaćanja i potencijal novih tehnologija,” dodao je portparol Jan Sadilek.

Implementacija je izvršena uz pomoć BitcoinPay-a.

Sadilek je dodao da je ovo samo prvi korak u odnosima Alze i kriptovaluta. Sledeći korak je uvođenje altkoina kao što su Itirijum i Lajtkoin.

“Alza prodaje različitu robu, od igle do lokomotive, uključujući i bitkoin aparate kao što je hardver novčanik.”

Instrukcija za bitkoin plaćanja uključuje uslov da će refundacija biti u gotovom novcu ukoliko bitkoin u trenutku bude nedostupan.

Posle dugo vremena dobili smo vest iz Evrope o prihvatanju bitkoina od strane neke velike kompanije, za razliku od tržišta Japana gde je trenutno velika inicijativa kako da što više maloprodajnih lanaca počne sa prihvatanjem digitalnog novca.

Prošle nedelje smo mogli da pročitamo objavu planova jednog malog projekta da pokrije preko 80% maloprodajnih objekata u Ukrajni sa Bitkoin i Deš bankomatima.