Kompaniji Amazon Technologies, podružnici kompanije Amazon, odobren patent o protoku podataka na tržištu, koji će omogućiti korisnicima da primaju podatke o transakcijama krptovaluta u realnom vremenu, navodi se u dokumentu objavljenom 17. aprila.

Da bi zadovoljio potrebe organizacija u upravljanju velikim količinama podataka, kompanija je, prema patentu, razvila tehnologiju za obradu protoka podataka, sa širokim poljem delovanja uz relativno nisku latentnost. Pored toga, razvojnim programerima bi se omogućilo da “izgrade kontrolne table u realnom vremenu, uzimaju u obzir izuzetke i generišu upozorenja, daju preporuke i donose druge poslovne ili operativne odluke u realnom vremenu”.

Usluga višestrukog protoka podataka bi mogla da obrađuje informacije iz različitih izvora, uključujući “prenose sa sajta, informacije o marketingu i finansijama, proizvodnu instrumentaciju i socijalne medije, operativne dnevnike, podatke o merenju i tako dalje”.

Datoteka, takođe, opisuje slučaj upotrebe (use case) u vezi sa tržištem kriptovaluta “prenos podataka koji objavljuje ili uključuje globalne bitkoin transakcije (ili transakcije bilo koje kriptovalute)”. Kao što je navedeno u dokumentu, transakcije su potpuno vidljive svim učesnicima na mreži. Patent kaže:

“Na primer, grupa elektronskih ili internet prodavaca na malo, koji prihvataju bitkoin transakcije, mogu imati adresu za isporuku, koja je u uzajamnoj vezi sa bitkoin adresom. Elektronski trgovci na malo mogu da kombinuju adresu isporuke sa podacima o bitkoin transakcijama, kako bi stvorili uzajamnu vezu, i ponovo objavili kombinovane podatke kao kombinovani prenos podataka.”

Korisnici, koji žele da se koriste podacima, mogu se pretplatiti na željeni protok podataka i “opcionalno odabrati željena poboljšanja, koja nisu već uključena u odabrani protok podataka”. Među potencijalnim potrošačima, autor patenta daje primer agencije za sprovođenje zakona, koja bi mogla da poželi da “prima globalne bitkoin transakcije, razvrstane po zemljama, sa podacima ISP-a, kako bi utvrdili izvore IP adrese i adrese  za isporuku, koje su u vezi sa bitkon adresama”. Kasnije dodaje:

“Protok podataka na tržištu može, na primer, da propisuje i određuje ukupnu cenu ovih odabranih podatka po gigabajtu i agencija može da započne analizu željenih podataka koristeći se modulom za analizu.”

Prošle nedelje, objavljena je aplikacija američke banke (Bank of America) za patent zasnovan na sistemu za skladištenje zasnovanog na blokčeinu. Patent se bavi pitanjem prenosa podataka i praćenja i opisuje sistem sa automatizovanom proverom podataka i sigurnim pristupom podacima.

Braći Vinklevos je odobren patent za sistem kojii povećava sigurnost digitalnih transakcija u okviru klaud (cloud) sistema, pružajući siguran način verifikaciju podataka.

 

Pripremila: Kristina Ristin