Amazon veb servis (AWS) ‘cloud’ platforma je nedavno predstavila svoj blokčein okvir za itirijum (ETH) i Hyperledger Fabric, koji korisnicima omogućuje da izgrade i upravljaju vlastitim blokčein  decentralizovanim aplikacijama (DApps), objavio je AWS na blogu, u četvrtak, 19. aprila.

Prema izjavi, korisnici će moći da kreiraju svoje blokčein aplikacije pomoću alatke AWS CloudFormation Templates, kako bi izbegli ručno podešavanje njihove blokčein mreže, koje zahteva mnogo vremena.

Uprkos prošlogodišnjim glasinama da AWS ne planira da pokrene servise zasnovane na blokčeinu, kompanija je, 6. decembra 2017. godine, objavila partnerstvo sa konzorcijumom R3 DLT, što je dovelo do toga da kompanijska platforma Corda postane prvo blokčein rešenje za AWS. Corda je dizajnirana da omogući korisnicima da koriste DApps na AWS platformi, kako bi direktno kreirali nove aplikacije.

Osnovana 2015. godine, firma za blokčein tehnologiju - Hyperledger, Linux fondacije, objavila je svoj prvi blokčein kod, Fabric 1.0, u julu 2017. Hyperledger DLT proizvodi su postali široko rasprostranjeni među kompanijama, koje uključuju rešenja blokčein platforme, kako bi poboljšali svoje usluge.

Jedna od najnovijih Hyperledger implementacija je kineski Huawei Blockchain-as-a-Service (BaaS) alat, koji je implamentiran na Huawei-ovom blokčein ‘cloud’ servisu, objavljenom u utorak, 17. aprila. Cointelegraph je, 9. aprila, objavio da su IBM Švajcarska i Proxeus uveli brže i efikasnije načine za registraciju švajcarskih startapova na blokčeinu, implementirajući Hyperledger blokčein i pametne ugovore (smart contracts).

Itirijum mreža, pokrenuta 2014. od strane Vitalika Buterina, postala je jedna od najpopularnijih.

NASA je otkrila, 19. aprila, da razvija autonomni svemirski brod, koji bi mogao da donosi odluke koristeći itirijumovu blokčein tehnologiju bez ljudske intervencije.

Ranije ovog meseca, čileanska narodna energetska komisija objavila je pokretanje itirijumovog blokčein sistema za registrovanje državnog energetskog sektora, kako bi obezbedili sigurnost, tačnost, transparentnost i dostupnost podataka.


 

Pripremila: Kristina Ristin