Transnacionalna IT kompanija iz SAD-a, “Advanced Micro Devices” (AMD), objavila je svoj izveštaj o prihodu za četvrti kvartal 29. januara, koji nastavlja da opada.

AMD, koji je, kao i ostali proizvođači grafičkog hardvera, trpeo zbog opadajućeg kripto tržišta, zabeležio je gubitak prihoda od 14%.

Njegova bruto marža je pala za 2% u odnosu na treći kvartal, dok je njen neto prihod opao sa 122 miliona na samo 38 miliona dolara.

Kako je izvestio Cointelegraph, investitori su ranije upozorili na moguće gubitke za AMD pre objavljivanja izveštaja, tvrdeći da će trajni efekti nestabilnog kripto tržišta nastaviti da utiču na njegove prihode.

Međutim, diskutujući o rezultatima, direktorka Lisa Su ostala je optimistična.

"2018. godine smo ostvarili drugu godinu za redom značajan rast prihoda, dobitke na tržišnom udelu, povećane bruto marže i poboljšane profitabilnosti na osnovu naših proizvoda visokih performansi", komentarisala je ona, napominjući:

"Važno je da smo više nego udvostručili naše isporuke EPYC procesora i ostvarili rekordne prihode od GPU-a u ovom kvartalu."

U nastavku, Su je opisala izazove za tržište GPU-a, dodajući:

"Uprkos kratkoročnim izazovima, 2019. će biti još jedna uzbudljiva godina koju pokreće lansiranje naših najkonkurentnijih proizvoda ikada sa 7nm Ryzen, Radeon i EPYC proizvodima sledeće generacije."

AMD-ova cena akcija uspela je da izbegne sudbinu konkurenta Nvidia-e prošle godine, s obzirom da je u Q4 došlo do velike prodaje akcija u trenutku rasta tržišnog pritiska. Nvidia je nedavno smanjila procenu prihoda u četvrtom kvartalu prošle sedmice, navodeći pad kripto industrije kao i pogoršanje uslova u Kini kao razlog.

U decembru 2018, Cointelegraph je izvestio o tome kako je AMD-ov Radeon RX580 uređaj izgubio skoro 70% svoje prodajne cene tokom prošle godine.