Američki tehnološki gigant Intel je podneo novi patent za "energetski efikasno rudarenje bitkoina visokih performansi", prema podacima američkog Odeljenja za patente (USPTO), objavljen 27. novembra.

Intelov patent je posvećen "hardverskom akceleratoru koji implementira SHA-256 heš koristeći optimizovane putanje podataka" i ima za cilj smanjenje potrošnje energije za rudarenje bitkoina (BTC) do 15%, prema saopštenju. U dokumentima se navodi da "vrste SHA mašina mogu da utroše puno snage (npr. sa stopom od preko 200 W)", dodajući:

"Varijacije ovog izuma uključuju energetski efikasne SHA mašine zasnovane na ASIC-u koje troše manje energije za rudarenje bitkoina".

Ovog proleća, Intel je već podneo zahtev za patent kako bi smanjio količinu utrošene električne energije za rudarenje kripta, "umanjujući potrošnju energije po hešu i maksimizovali prerformanse po vatu", kao što je preneo Cointelegraph 30. marta.

Ranije ove godine, Intel je sklopio partnerstvo sa Enigma platformom za decentralizovane aplikacije (DApp), kako bi pokrenuo svoj blokčein “testnet” i osigurao prvo okruženje za optimizovane decentralizovane aplikacije kao gotove proizvode.

Još jedno partnerstvo sa Intelom potpisano je ove jeseni, sa ciljem da se reše "nedostaci tržišta" koji bi jačali blokčein sisteme kompanije, sa multinacionalnom softverskom kompanijom SAP. Kasnije u oktobru, Intel se udružio sa kompanijom Ledger kako bi se obezbedila inovativna rešenja za digitalne valute i blokčein aplikacije, prema navodima Cointelegraph-a od 27. oktobra.

 

Pripremio: Nikola Mosurović