Kada bi prosečni investitor u potpunosti napustio Bitkoin? Novo istraživanje među Amerikancima ukazuje na cenu od 196.000 dolara.

Metodologija istraživanja

LendEdu je sproveo anketu u novembru 2017. godine među 564 Amerikanaca koji su uložili u bitkoin. Iako su istraživanja u prošlosti obavljena kako bi se procenila svest javnosti o bitkoinu, ovo istraživanje se fokusiralo na američke bitkoinske investitore i njihove stavove. Prešli smo dug put od 2015. godine kada 65% anketiranih Amerikanaca nije znalo šta je bitkoin. Pitanja koja se postavljaju u istraživanju su se razlikovala od njihovih razloga za ulaganje u bitkoin, do pitanja kada bi prodali sve svoje bitkoine.

Prodajete sve svoje bitkoine?

Prosečna cena po kojoj su anketirani ispitanici rekli da će prodati sve svoje bitkoine je 196.166 dolara po bitkoinu. Ovo predstavlja trideset puta veću vrednost  bitkoina od one koja je bila vreme ankete. Treba napomenuti da je ovo cena po kojoj će ispitanici prodati sve svoje bitkoine. Skoro trećina (32,62%) je prodala neke od svojih bitkoina od kada su počeli da investiraju. Privlačno je zabeležiti dobit, s obzirom na to kako se cena bitkoina oporavila u prošloj godini.

Većina ispitanika planira da zadrži svoje bitkoine najmanje godinu dana, a samo 16,49% planira da proda pre. Prema istraživanju, 21% bitkoinskih investitora planira da zadrži svoje novčiće najmanje sedam godina, a 11,7% kaže da će držati valutu 10 godina ili duže.

Sredstvo očuvanja vrednosti ili špekulativne investicije?

Dok analitičari raspravljaju o tome da li ljudi ulažu u Bitkoin jer ga tretiraju kao sredstvo očuvanja vrednosti ili kao špekulativnu investiciju, rezultati istraživanja ukazuju na nešto sasvim drugačije. Prema LendEdu-u:

"Najpopularniji izbor, koji je izabralo 40,78% ispitanika, bio je" Verujem da je bitkoin tehnologija koja menja svet”. Zanimljivo je videti da mnoštvo bitkoinskih investitora podržava tehnologiju kao glavni razlog za ulaganje. Često, finansijski stručnjaci nagađaju da ulagači bitkoina jure veliku isplatu. "

Izgleda da su pesimisti pogrešili, a oni nisu obični lakomislenici koji jure velike dobitke. Umesto toga, američki bitkoin investitori su očigledno dovoljno sofisticirani da bi shvatili vrednost tehnologije projekta.

Sledeća najveća grupa ispitanika vidi Bitkoin kao nešto slično digitalnom zlatu:

"Drugi najpopularniji razlog zašto su investitori voleli bitkoin, koji je izabrao 21,81% ispitanika, bila je mogućnost dugoročnog čuvanja vrednosti. Mnogi finansijski profesionalci često upoređuju bitkoin sa plemenitim metalima poput zlata, srebra i platine. Vekovima su investitori koristili plemenite metale kao način za diverzifikaciju daleko od tradicionalnih valuta."

Zabrinuti za sigurnost

Još jedan veliki uzorak iz istraživanja je da je gotovo polovina (44,15%) ispitanika bila zabrinuta zbog tehnološke sigurnosti njihovih bitkoina. Ovo nije iznenađujuće, imajući u vidu slučajeve visokog profila kao što je Mt.Gox. Ta menjačnica, najveća u svetu po obimu trgovanja, propala je, a bivši izvršni direktor u Japanu je uhapšen zbog optužbi za proneveru. On se izjasnio da nije kriv.

Osim nesrećnog Mt. Gox, brojne druge berze suočile su se sa sigurnosnim problemima. Brojne menjačnice su hakovane i izgubljeni su bitkoini njihovih korisnika. Iako vlasnici bitkoina mogu pratiti određene postupke poput zadržavanja svojih bitkoina u cold storage-u kako bi povećali sigurnost, istraživanje pokazuje da prosečni investitori i dalje brinu o sigurnosti svojih novčića.


 

Pripremio: Nikola Mosurović