Itirijum (ETH) 2.0 Proof-of-Stake (PoS) testnet blokčein je sada aktivan. Preston Van Lun, suosnivač razvojne kompanije Prysmatic Labs, najavio je razvoj 7. maja na Mediumu.

Itirijum 2.0 je novi Itirijum blokčein koji sadrži poboljšanja u sigurnosti, skalabilnosti i decentralizaciji. Itirijum 2.0 ne bi bio uveden u trenutnu Itirijum mrežu pomoću hard-forka. Umesto toga, korisnici će biti u mogućnosti da prenesu vrednost iz trenutnog Proof-of-Work (PoW) blokčeina putem jednosmernog pametnog ugovora.

U saopštenju se takođe navodi da su “šardovi” (shards) glavni koncept iza Itirijuma 2.0. Šardovi su pojedinačni lanci koji upravljaju pametnim ugovorima, transakcijama i ostaju koordinisani glavnim blokčeinom poznatim kao lanac signala. Van Loon objašnjava prednosti implementacije:

"Postojanje šardova omogućava horizontalnu skalabilnost sistema, jer se transakcije mogu paralelno obraditi u odnosu na trenutni Ethereum Proof-of-Work blokčein."

Lun tvrdi da je testnet javno dostupan kao i linkovi za namenski veb-sajt, koji objašnjava kako započeti “staking”. Trenutna verzija testneta ne uključuje podršku za pametne ugovore, ima samo jednog klijenta i ima konfiguraciju različitu od onoga što se očekuje od glavne mreže ETH 2.0.

Razvojni tim Itirijuma već je prošle sedmice izjavio da bi kod za prvi korak prelaska na PoS konsenzusni algoritam mogao biti završen do kraja juna.

Kako je Cointelegraph objavio ranije ove nedelje, količina itera na decentralizovanim aplikacijama (DApps) je zabeležila novi maksimum prošlog meseca, ali broj novih DApp-ova na blokčeinu je značajno nizak.