Analitičari iz istaknutih finansijskih institucija uključujući tu i Blumberg veruju da je verovatnoća da Bitcoin ETF COIN koji su pokrenuli Vinklevos blizanci dobije dozvolu za rad je izuzetno visoka zbog nepredvidive prirode Komisije za hartije od vrednosti.

Postoje mnogi delovi COIN ETF-a koji su pod znakom pitanja što se tiče regulacije. Neki od ovih delova mogu odigrati ključnu ulogu koja može ohrabriti SEC da odobri prvi svetski Bitkoin ETF i neki drugi delovi koji mogu u potpunosti da eliminišu mogućnost da se Bitkoin ETF predstavi javnosti.

Na osnovu SEC-ovih ranijih odluka i ponašanja prema inovativnom ETF-u, teško je predvideti da li će Vinklevos blizanci dobit dozvolu za rad za njihov COIN ETF. Međutim, umešanost poznate finansijske institucije teške 30 milijardi dolara i učešće analitičara na koje ne mogu da utiču SEC i Vinklevos blizanci, kao što su kvant trgovci iz KCG-a i Susquehana-a, daju nadu.

Zašto analitičari veruju da Bitkoin ETF može biti prihvaćen

Tokom proteklih nekoliko godina bitkoin je opisivan kao digitalno zlato. Tek treba da dostigne svoj najviši tehnološki potencijal da bi funkcionisao kao efikasna i jeftina mreža.

Stoga, velika većina bitkoin korisnika trenutno koriste bitkoin da bi zaštitili svoje bogatstvo i da bi rešili velike transakcije koje nisu prethodno bile moguće bez prisustva medijatora.

Kako objašnjava Blumberg obaveštajna služba za ETF, SEC uvodi ETF u prošlost koja je otvarala nova tržišta koja nisu privukla toliko pažnje i interesovanja industrije u tom trenutku. Primer takvog ETF-a je ASHR koji je odobren od SEC-a pre nego što su američke kompanije počele da trguju.

Balšunas je izjavio:

“Šanse za i protiv su podjednako raspoređene. Vi imate moguće probleme likvidnosti, regulacije i bezbednosti, ali o razlozima za, ETF ima dugu istoriju otvaranja novih tržišta. Primer ETF-a koji je odobren od SEC-a je ASHR koji je usvojen pre nego što je bilo koja američka kompanija imala kvotu.”

Kao što je Spencer Bogart, potpredsednik istraživanja kapitala za Needham & Co, pomenuo ranije, šanse da Bitkoin ETF-a ne dobije dozvolu za rad su ravnomerno raspoređene zbog činjenice da zvaničnici SEC-a koji podržavaju ETF ne primaju nikakve podsticaje za napredovanje ETF-a. Ali, ako ETF ne uspe i ako se tržište destabilizuje, službenici koji odobravaju ETF će biti odgovorna za njegovu propast.

Do datuma odobrenja, Balšunas je izjavio da su šanse da Bitkoin ETF bude odobren na 50 procenata. Bitkoin industrija i zajednica su prilično optimistični prema prihvatanju Btikoin ETF-a prvenstveno zbog truda Vinklevos blizanaca da dovedu renomirane finansijske institucije u State Street-u da suštinski upravljaju ETF-om i preuzmu odgovornost za proces revizije.

Balšunas vidi kao jednu od prednosti ETF strukture njegov primat nad Bitkoinom, jer je znatno jeftiniji nego postojeći javni bitkoin instrumenti. Kao što se vidi u Bitkoin over-the-counter (OTC) tržišni instrumenti kao što je Bitkoin Investment Trust (GBTC), na najvažnijim tržištima koja su zakonski regulisana se uobičajeno trguju sa visokim premijama.

Trenutno, GBTC se trguje na 129 dolara po akciji, što predstavlja cenu od 1290 dolara za jedan Bitkoin. Na globalnom tržištu bitkoin se trguje za 1.250 dolara.

Balšunas dodaje: “Ako je i malo nelikvidan poput obveznica sa visokim prinosom, možete trgovati Bitkoin ETF-om sa nagradama od 1 ili 2 procenata, ali je mnogo bolje nego na drugim OTC tržištima.”