Analiza tržišta

Tržište je trenutno pod stresom. Sa jedne strane je bitkoin dosega istorijski maksimum, a sa druge strane vrednost ostalih koina nastavalja da pada. Nadmoć bitkoina se ogledala u tome da je  prelazi 62%, ovaj indikator je bio zabeležen poslednji put u aprilu ove godine.

Nekoliko faktora je dovelo do značajnog povećanja vrednosti bitkoina. Prvi faktor je taj što se u skorijoj budućnosti očekuju derivati naznačene kriptovalute (bitkoina). Drugi, naznačeno je da će Kina ukinuti svoju zabranu prodaje kriptovaluta za juan, a dve berze za razmenu kriptovaluta, OKEx i Huobi Pro, su najavile da bi mogle pokrenuti  ovaj način trgovine u bliskoj budućnosti.

Posebno treba uzeti u obzir spekulativni faktor: bitkoin raste dok vrednost ostalih koina pada, a mnogi igrači prebacuju koine na trend koji raste, što za rezultat ima kontinuirani rast bitkoina. Postoje i oni koji su bili sigurni da će vrednost bitkoina pasti i sada moraju da zatvaraju njihove kratkotrajne pozicije.

BTC/USD

  • Bitkoin je dosegao istorijski maksimum od 7.200 američkih dolara.
  • S obzirom na trenutnu situaciju teško je predvideti buduće nivoe otpora. Da li postoji mogućnost da već naredni sat/dan vidimo vrednost na berzama od 7.500 dolara? Nije nemoguće.
  • Mogućnost korekcije cena zavisi od želje onih koji vrše razmene od 3.000 do 4.000 dolara. Veoma je izvesno da će oni svoj profit obezbediti pre predstojećeg forka, koji se predviđa za 15. novembar.
  • Najniži nivoji podrške pri odnosu bitkoin/dolar se nalaze na vrednostima od 6.600 i 6.200 američkih dolara, dok se otvaranje kratkih, trenutnih pozicija ne preporučuje.

ETH/USD

  • Cena itirijuma nastavlja da pada, dok celo tržište, a posebno špekulanti, svu svoju pažnju usmeravaju na odnos bitkoin/dolar.
  • Obim trgovanja itirijum/dolar se kreće u nivoima između 275 i 280 američkih dolara. Ovaj pad je bio očekivan jer cene nisu čak ni testirale nivo otpornosti, koji i dalje iznosi 315 dolara.
  • Ako se probije nivo od 275 dolara, pomeranje na sledeći nivo podrške od 250 dolara je veoma moguć scenario.
  • Kupci bi mogli da se osećaju u znatnoj meri optimističnije ako bi se cena vratila na neki novo od 300 američkih dolara.

LTC/USD

  • Što se tiče odnosa lajtkoin/dolar scenario koji je predviđan u našoj prošlonedeljnoj analizi je ostvaren: sada je na nivou od 52 dolara nakon testa koji je došao do 57 dolara i nakon pada na sadašnji nivo.
  • Lajtkoin je probio donju granicu silaznog trougla. Sledeća stanica može biti na nivou od 48 dolara, pri čemu će opadajući trend verovatno da pokuša da se stabilizuje.
  • Od veće važnosti je i opseg podrške koji se nalazi na nivoima između 42 i 44 američka dolara. Ovi nivoi su dovoljni za kupovinu sa kratkoročnim ciljevima.

 

Pripremio: Miodrag Radonjić