3,2 miliona dolara u tokenima koji su ukradeni sa kripto berze Cryptopia na Novom Zelandu su likvidirani na glavnim berzama kriptovaluta, prema tvitu kompanije koja se bavi blokčein analizom Elementus od 4. februara.

Hak, koji je prvi veliki propust u bezbednosti u 2019. godini, je otkriven 15. januara. Berza je saopštila da se hak dogodio 14. januara, izdavajući nekoliko ažuriranja pre zvaničnog prijavljivanja haka.

20. januara, Elementus je izvestio da je ukradeno čak 16 miliona dolara u Itirijumu (ETH) i ERC20 tokenima. Napad se nastavio dve nedelje nakon početnog prekršaja jer berza nije povratila kontrolu nad svojim novčanicima. Prema tvitu Elementusa hakeri su ukrali i dodatnih 1.675 ETH (175.875 dolara) od 17.000 Cryptopia novčanika, dok je Elementus naveo da je, među 17.000 zahvaćenih novčanika, 5.000 ispražnjeno kada je platforma prvi put probijena, ali je kasnije ponovno napunjena.

Prema tvitu od strane Elementusa, hakeri su likvidirali 3,2 miliona dolara ukradenih tokena na vodećim berzama, pri čemu je najviše sredstava prolazilo kroz Etherdelta, Binance i Bitbox.

Value of liquidated tokens as of Feb

Vrednost likvidiranih tokena od 2. februara Izvor: Elementus

Nakon što je 15. januara objavljen hak, Cryptopia je informisala vladine agencije i vlasti kao što je Jedinica za visokotehnološki kriminal i policija Novog Zelanda, koji su navodno pokrenuli istragu nakon što su incident smatrali velikim zločinom.

 

Pripremio: Nikola Mosurović