Tod Gordon, osnivač TradingAnalysis.com predviđa da će bitkoin pasti na cenu od 4.000 dolara pre nego što skoči iznad 10.000 dolara do kraja godinem, rekao je na CNBC-ovom Stock Draftu 22. juna.

Gordon kaže da će bitkoin pasti na cenu ispod 5.000 dolara, a posle toga se očekuje skok na preko 10.000 dolara do kraja godine, obrazlažući da je volatilnost tržišta glavni razlog. On objašnjava svoje predviđanje i kaže da se vidi pozitivan trend cene i da je pad sa 19.000 dolara zanemarljiv ako vidimo koliko je cena porasla od 2015.

On takođe kaže da je trenutno pomeranje cene oko 17%, što je najmanje ikada. "Bilo je trenutaka kada se cena pomerala i za 20%, 30%, 40% nedeljno, ako trenutno gubim 30% na bitkoinu to nije ništa i mogu to da nadoknadim za dve nedelje."

Gordonov sajt, TradingAnalysis.com, se bavi predviđanjem tržišta i strategijama u trgovanju. Gordon je takođe dao predviđanja za druga tržišta kao što su nafta. U novembru 2015, kada je cena nafte bila 41 dolar, on je predvideo da će cena pasti za još 50% i dostići 26 dolara. U februaru sledeće godine cena nafte je bila 26.05 dolara.

Početkom juna, firma za analizu akcija Trefis, je procenila da će do kraja godine cena bitkoina biti 12.500 dolara, što je 2.500 dolara manje od njihove prve procene. Trefisova btc procena je bazirana na principu ponude i potražnje, gde je potražnja broj korisnika i broj transakcija, a ponuda broj dostupnih bitkoina.

Prošlog meseca, Wall Street analitičar Spencer Bogart je rekao da će glavne kriptovalute dostići cenu preko 10.000 dolara do kraja godine. On je dodao da se kriptovalute sve više koriste u stvarnom životu i da će to obezbediti njihovo dugoročno prisustvo i pozitivan uticaj na bitkoin.


 

Pripremio: Stevan Kostić