Dok su akcije ‘Advanced Micro Devices-a’ (AMD) u poslednjim mesecima beležile značajan rast usled buma vezanog za kripto rudarenje, dva analitičara upozoravaju da bi AMD-ovi investitori mogli da se razočaraju ako bi posao kripto rudarenja zamro, preneo je MarketWatch 20. juna.

U proteklih mesec dana, AMD-ove akcije su skočile za 30% zahvaljujući grafičkim procesorskim jedinicama (GPU) koje proizvodi kompanija, a koji su se pozicionirali kao efikasan hardver za kripto rudarenje. Neki analitičari su izrazili bojazan da nedavni uspeh AMD-ovih akcija neće trajati dugo ako kripto rudarenje stane ili ako rudari izaberu GPU drugih proizvođača.

Stejsi Rasgon, analitičar iz Bernštajna, tvrdi da su tokom nedavnog kripto buma AMD-ovi grafički procesori imali koristi od rudara, mada su uređaji originalno dizajnirani za kompjuterske igrice. Rasgon je rekao da je lanac isporuke GPU-a za gejmere ograničen. Ako bi rudari prešli na proizvode AMD-ovih konkurenata, on misli da kompanija “može pasti ne samo kratkoročno, već bi prosečna prodajna cena potencijalno pogoršala sve efekte”.

Džozef Mur iz Morgan Stenlija, takođe, brine o uticaju kripta navodeći da se AMD “suočava sa skorašnjim lansiranjem Nvidia grafičkih procesora, a neće imati odgovor na taj potez još godinu dana”. Mur objašnjava:

“Snaga kriptovaluta je u određenoj meri kompenzovala spor i stabilan napredak u uspostavljanju impulsa za desktop i serverske mikroprocesore nakon nekoliko godina mirovanja na tim tržištima, ali taj viši prihod je uticao na veći operativni trošak, što dodatno podiže lestvicu za poslove proizvodnje procesora ukoliko kripto impuls nestane.”

Do sada u ovoj godini, akcije AMD-a su porasle 61%, sa trenutnom vrednosti od 16,52 dolara po akciji.

Šestomesečna cena AMD akcija. Izvor: Nasdaq

Uprkos rastu industrije proizvodnje grafičkih kartica na koje je uticao rast kripto rudarenja, generalni direktor AMD-a Lisa Su je nedavno izrazila oprez oko blokčeina i kriptovaluta, rekavši da je to “mali poremećaj, u kratkom roku”. Su je rekla da blokčein i rudarenje čine 10% prihoda AMD-a u prvom kvartalu.