Novo istraživanje kompanije Sanford C. Bernstein & Co. ukazuje na to da prihodi generisani na berzama kriptovaluta mogu biti duplo veći i dostići cifru od 4 milijarde dolara u 2018 godini - izveštava Bloomberg.

Izveštaj pod nasvolom "Crypto Trading — the Next Big Thing is Here?" navodi da trenutno tržište koje je u padu ne utiče na rastući prihod ostvaren na berzama.

"Kako se klasa kripto sredstava i institunacionalne potražnje gradi", tradicionalne firme iz finansijskog sektora - uključujući pokrovitelje i menždere sredstava - pronaći će "mnoštvo mogućnosti" - navode analitičari.

Bernstein je otkrio da su u 2017 godini, kupovina i prodaja kriptovaluta generisali 1.8 milijardi dolara transakcionih naknada - što je ekvivalentno 8% prihoda tradicionalnih menjačnica. Na osnovo otkrića od strane analitičara, Bloomberg napominje da je "u segmentima samo globalno poslovanje gotovinskim akcijama prevazišlo kripto trgovanje".

Poređenje prosečnog dnevnog obima trgovanja kriptovaluta na 30-dnevnom nivou sa glavnim tradicionalnim segmentima. Izvor: Sanford C. Bernstein bleške navodeći CoinMarketCap, CBOE, Coindance, SIFMA, prenosi Bloomberg

Analitičari primećuju da je mejnstrim finasijskog sektora bio zabrinut za ulazak na kripto tržišta zbog regulatorne neizvesnosti i nestabilnosti tržišta koja opterećuju rastuću industriju.

Takođe, dodaju obazrviost Vol Strita kada je u pitanju rizik da u SAD-u sa velikom kripto berzom i provajderom novčanika Coinbase-om "uđu u konkurentsku poziciju". Analitičari procenjuju da Coinbase može da se pohvali sa 50% prihoda od ukupnog broja transakcija.

Kao što je Cointelegraph izveštavao, direktor Coinbase-a, Brajan Armstrong je naveo da je berza registrovala oko 50.000 korisnika dnevno u 2017 godini, pomažući korisnicima da trguju kriptovalutama u vrednosti od oko 150 milijardi dolara u istoj godini.

 

Pripremio: Bojan Zečević