Analitičari ispitani od strane FactSet-a sugerišu da će Nvidia u ovom kvartalu zabeležiti povećane prihode uprkos "opadanju" kripto rudarenja, objavio je Marketwatch 10. avgusta. Navodno povećanje je rezultat velike potražnje za uređajima namenjenim za igrice i centrima podataka.

Iako analitičari kažu da će se prihod kompanije od hardvera za rudarenje kriptovaluta smanjiti, proizvođač grafičkih kartica (GPU) sa sedištem u SAD-u će zebeležiiti značajan porast prodaje opreme za gejming i servere. Očekuje se da će prihod od Nvidia-nog gejming sektora porasti za 47% na 1,75 milijardi dolara godišnje, a očekuje se da će se prihodi od centra podataka povećati za 78% na 740 miliona dolara.

C.J. Muse, analitičar u Evercore-u, slaže se sa drugim analitičarima, rekavši da "centri podataka / veštačka inteligencija ostaje područje snage, posebno kada se razmatra dodatna korist nove gejming  koja favorizuje Nvidiu." Muse dodaje:

"Smatramo da je zabrinutost oko verovatnoće smanjenja snage rudarenja itirijuma pomoću grafičkih kartica u velikoj meri preterana".

U maju je Nvidia objavila da je ostvarila 289 miliona dolara od prodaje procesora na kripto tržištu. Nvidina kripto prodaja u prvom kvartalu iznosila je preko 9% ukupnog prihoda kompanije, koji je iznosio 3,2 milijarde dolara.

Čipovi za kripto rudarenje činili su 76% prihoda originalnog proizvođača opreme (OEM), što je za 115% više nego u prethodnom kvartalu. Nvidia je, međutim, predložila da će se prodaja na kripto tržištu verovatno smanjiti za dve trećine u drugom kvartalu.

U julu su procene kompanije dokazane jer je cena specijalizovanih grafičkih kartica opala zajedno s padajućim cenama na tržištima digitalnih valuta. Nvidia-in glavni konkurent Advanced Micro Devices (AMD) u aprilu je otkrio da je 10% prihoda kompanije u toku kvartala pripisano blokčeinu ili rudarenju, mada je izvršni direktor kompanije Lisa Su rekla da je blokčein "kratkoročna distrakcija".

Pad cena hardvera za rudarenje nije odvratio proizvođače od proizvodnje novih hardvera za rudarenje kriptovaluta. U maju je ASUS najavio izbacivanje svoje matične ploče za rudarenje "druge generacije", koja je trebalo da bude pokrenuto u Severnoj Americi početkom trećeg kvartala 2018. godine.

 

Pripremio: Nikola Tasić