Nedavno, CEO Uphold-a (ranije poznatog kao BitReserve), Entoni Votson je otkrio svoju nameru da tuži istaknutog bitkoin stručnjaka i autora knjige “Mastering Bitcoin“, Andreasa Antonopulosa zbog korišćenja fraze “The Internet Of Money“. Naime, Votson tvrdi da je fraza zaštitni znak njegove kompanije.

Antonopulos traži pomoć od zajednice

Antonopulos je ponudio 1 bitkoin kao nagradu onome ko pronađe najraniji primer upotrebe i primene date fraze.

Andreas Antonopulos je napisao u svom blogu:

“Najbolji i najraniji primer upotrebe ove fraze biće nagrađen sa 1 bitkoinom. Ukoliko više od jednog primera bude vredno nagrade, operateri sajta će dati dodatnu nagradu. Minimalna nagrada koja će biti donirana iznosi 1 bitkoin.“

Debata – Kokoška ili jaje

Još od 2013. godine, mnogi stručnjaci, uključujući Antonopulosa koristili su frazu “The Internet Of Money“ kao uopšten opis digitalnih valuta. Neke finansijske institucije, poput Razvojne Banke Japana, koristile su frazu od 2010. godine. U stvari, Jošitaka Fukui, bivši podpredsednik Razvojne Banke Japana je 29.11.2010. izdao kompletan izveštaj na temu “The Internet Of Money“.

Ipak, Votson je nastavio da opravdava svoje vlasništvo nad frazom rečima da je njegova bivša kompanija BitReserve koristila frazu kao slogan kompanije. On je naglasio da nije rad da ulazi u pravan sukob sa “nasumičnom osobom za koju ranije nije ni čuo“, aludirajući na Andreasa Antonopulosa.

Borba oko fraze će se nastaviti

Nepoštovanje koje je Votson pokazao prema uglednom članu bitkoin zajednice uznemirilo je mnoge korisnike Twitter-a i Reddit-a. Kao odgovor, Antonopulos je objasnio da on jeste rad da se bori za “zaštitni znak“ i da će nastaviti da ga koristi kako bi opisao bitkoin i ostale kriptovalute.

Andreas Antonopulos je napisao na Twitter-u:

“Zaštitni znak se mora braniti ili postaje nevažeći. Ja ću nastaviti da ga koristim. Tuži me i izgubićeš ga; nemoj me tužiti i izgubićeš ga.“