Endrju Jeng, kandidat za predsednika SAD iz Demokratske stranke i zagovornik blokčeina, je rekao da će sprovesti mobilno glasanje bazirano na blokčeinu kada postane predsednik.

Prema navodima sa veb stranice Jengove kampanje, on veruje da bi Amerikanci trebalo da imaju mogućnost glasanja na mobilnom uređaju, koristeći blokčein tehnologiju za potrebe verifikacije. Jeng takođe veruje da je, u pogledu bezbednosnog rizika, većina mašina za glasanje podjednako ranjiva na hakere kao što je to slučaj sa savremenom tehnologijom. Jeng navodi:

“Smešno je što ćemo 2020. godine i dalje satima stajati u redu za glasanje u starinskim glasačkim kutijama. Tehnički je moguće da na našim mobilnim telefonima glasamo koristeći blokčein koji omogućava da ne dođe do prevara. To bi podstaklo istinsku demokratiju i povećalo učešće na izborima, oni koji nemaju pametne telefone bi koristili nasleđeni sistem, ali bi redovi za glasanje bili mnogo kraći.”

Kao rezultat, Jeng se nada da će mobilno glasanje povećati učešće na izborima. Prema navodima sa veb stranice kampanje, na predsedničim izborima trenutno učestvuje približno 50% glasača. On napominje da se na taj način “nagrađuju ekstremna gledišta, a ne narodna volja”.

“Ogroman potencijal”

Prošlog meseca novi odbor za političku akciju koji podržava predsedničkog kandidata Endrjua Jenga je najavio da će prihvatati donacije u bitkoinu putem Lightning Network-a. Jeng je takođe u aprilu pozvao na jasne smernice za investitore, kompanije i pojedince o kriptovalutama dodajući da blokčein ima ogroman potencijal.

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, vladajuća stranka u Ruskoj Federaciji, Jedinstvena Rusija, je u martu pokrenula platformu za glasanje na primarnim izborima zasnovanu na blokčeinu. Omogućuje građanima da glasaju putem interneta sa brojanjem glasova podržanim blokčein tehnologijom kako bi se sprečilo podmićivanje.