Još jedna grupna tužba za odštetu od 82 miliona jena (oko 771.000 dolara) podneta je protiv hakovane japanske menjačnice Coincheck, izveštava Cointelegraph Japan 2. aprila.

Coincheck je hakovan 26. januara, a više od 530 miliona dolara u NEM-u je preuzeto sa njihovog hot wallet-a (novčanika na kom se vrši dnevni promet). Menjačnica je zamrznula podizanje svih kriptovaluta nakon hakovanja, omogućivši, sredinom marta, da se podizanje i prodaja određenih novčića ponovo pokrene.

Poznato je da su dve tužbe već podnete protiv Coincheck-a od strane advokata Hiromu Močizuki - prva, koja uključuje 10 kripto trgovaca, koji su ih tužili zbog zamrzavanja podizanja kripto sredstava, a druga uključuje 132 tužioca, koji su navodno tužili menjačnicu za odštetu u iznosu od 228 miliona jena (oko 2 miliona dolara).

Japanska advokatska kancelarija ITJ, koja je odgovorna za ovu najnoviju tužbu koja uključuje 15 tužilaca, postavila je obaveštenje o podnošenju tužbe protiv Coincheck-a na naslovnoj strani svog sajta. Firma navodi da će “zahtevati odštetu” od Coincheck-a za “cenu kriptovaluta pre incidenta minus cena po kojoj su tužioci zapravo mogli da povuku sredstva”.

Coincheck je, 13. marta, počeo da nudi rešenja za refundiranje u japanskim jenima korisnicima, koji su bili oštećeni prilikom hakovanja, po fiksnom kursu od oko 88.5 jena (oko 0.83 dolara) za jedan NEM token.

ITJ-ova stranica o odšteti, koja je napisana pre nego što je Coincheck, 13. marta, odobrio podizanje određenih kriptovaluta, navodi da postoje 3 važne tačke po kojima se određuje količina za refundiranje: prva - u 11:58h, 26. januara, kada je Coincheck “ograničio depozite” NEM-a, druga - cena u 16:37h, 26. januara, kada je Coincheck privremeno suspendovao podizanje i fiata i kriptovaluta i treća - cena u trenutku kad je hakovanje izašlo u medijima.

Ove tačke su tu kako bi tužioci, koji u jednom momentu nisu bili u mogućnosti da povuku svoju imovinu, shvatili kako da potražuju svoje gubitke, dobijene na osnovu cena koje su bile u trenutku kada su oni mogli da ih povuku.

CT Japan izveštava da japanska advokatska kancelarija, Rashiban, takođe ima pravni tim koji radi na zahtevanju odštete za one koji su oštećeni prilikom hakovanja. Japanska advokatska kancelarija, Aussens, već je podnela tri tužbe protiv Coincheck-a, prvu 26. februara, drugu 14. marta i treću 28. marta, sve upućene Okružnom sudu u Tokiju.

Nakon hakovanja, japanska Agencija za finansijske usluge (FSA) započela je inspekciju 15 neregistrovanih menjačnica kriptovaluta, uputivši obaveštenje o poboljšanju poslovanja za sedam menjačnica (uključujući Coincheck) i privremeno zaustavivši rad još dve manjačnice.


 

Pripremila: Kristina Ristin