U sredu je bio Bitcoin Meetup u Eye Film muzeju u Amsterdamu. Bitkoin stručnjak za bezbednost Andreas Antonopulos je u diskusiji o račvanju i neuspelim pokušajima pravne regulacije od strane Holandije napomenuo da je za 95% celokupnog razvoja i ljudskog resursa zaslužan Bitcoin Core razvojni tim.

Od sredine 2016. godine, pristalice Bitcoin Unlimited-a se okupljaju u zajednicu rudara i programera koji podstiču račvanje kako bi rešili problem skaliranja bitkoin mreže. Pristalice Unlimited-a su oštro kritikovale razvojni tim Bitcoin Core-a, a naročito zanimljiva onlajn zajednica poput Reddit-a (r/bitcoin). Takođe, kritikuju SegWit (Segregated Witness) koji je zapravo prihvaćen od strane tržišta i ima podršku najvećih bitkoin kompanija.

Pristalice SegWit-a i razvojni tim Bitcoin Core-a su uvek isticali značaj bezbednosti i oprezan pristup prema razvoju bitkoina. Mnogi upozoravaju Bitkoin zajednicu na bezbednosne rizike koji bi mogli da se pojave nakon eventualnog račvanja, kao i na mogućnost podele lanaca, pri čemu bi se Bitkoin mreža podelila na dve, a kao rezultat toga dobili bi dve valute.

Bitcoin Core tim zaslužan za 95% razvoja

Na bitkoin Meetup-u u Amsterdamu, Antonopulos je naveo da je razvoj ekosistema znatno poboljšan u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući uspostavljanju Bitcoin Core tima i Blockstream-a. Bitcoin Core tim nema problema sa finansiranjem i potpuno je posvećen razvoju bitkoina.

Ton Vajs, bitkoin analitičar i konsultant, napominje nešto slično tokom svoje debate sa istaknutim bitkoin investitorom Rodžerom Verom. Bitcoin Core tim i njihovi projekti, poput SegWit-a, se nadgledaju od strane velikog tima programera sa punim radnim vremenom, dok Bitcoin Unlimited nema takve resurse.

Antonopulos dalje ističe da je 95% razvoja unutar Bitkoin mreže zasluga Bitcoin Core tima, koji čini i 95% od ukupnog broja programera koji rade na razvoju bitkoina na dnevnoj bazi.

On je naveo:

“Bitcoin Core je 95% svega što se dešava u bitkoinu. To su ljudi koji su često bez ikakvih primanja radili godinama. Ne verujem u teorije zavere. Pre tri godine smo se pitali kako ćemo da finansiramo razvoj. Danas imamo snažan tim programera koji je odlično finansiran.”

Trenutno, teško je predvideti da li će Bitcoin Unlimited dovesti do račvanja ili će Core tim ubediti ostatak tržišta da usvoji SegWit. Međutim, suprotstvaljati se timu za sve što je uradio za rast, zaštitu i skalabilnost bitkoin mreže ne bi trebalo da bude osnovni argument onih koji su protiv Bitcoin Core-a i koji su za alternativno rešenje.

Prema Bitnodes, platformi za globalne distribuirane nodove koju je razvio 21 Inc, skoro 60% bitkoin nodova podržava SegWit. Kada se dostigne prag aktivacije od 95% Bitcoin Core tim će biti u stanju da implementira SegWit i omogući protokol za dvoslojno rešenje kao što su Lightning i Tumblebit.