Stručnjak za bitkoin i sigurnost, Andreas Antonopulos napominje da proces račvanja poput Bitcoin Unlimited-ovog nije nužno teško izvršiti. Veći izazov je održavanje i vođenje programa bez sigurnosnih pretnji i unutrašnjih bagova.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, sve veći broj rudara u Kini je počeo da podržava Bitcoin Unlimited. Pre svih, Juan Vu - vlasnik Bitmain-a, koji upravlja najvećom rudarskim pulom u smislu procesorske snage, se prebacio na Bitcoin Unlimited i vodi razne kontraverzne rasprave u vezi Bitcoin Core tima, SegWit-a i uticaja off-chain transakcija na profitabilnost rudarenja.

Čendler Guo, još jedna ključna figura u rudarskom svetu, je objavio svoju podršku Bitcoin Unlimited-u i najavio je zajednici da će on lično pokušati da ubedi ostale rudare u regionu, uključujući BW i XBTC, da se pridruže Bitcoin Unlimited porodici.

Prelazak na Bitcoin Unlimited od strane rudara u Kini i njihovo protivljenje opreznom razvoju industrije koji promoviše Core dovodi do razdvajanja industrije i zajednice na dva dela.

Verovatnoća račvanja i moguće posledice

Generalno, velika većina članova Bitkoin zajednice smatra da je verovatnoća račvanja usled prelaska rudara na Bitcoin Unlimited relativno mala, uprkos podršci rudarskih pool-ova iz Kine i regiona.

Međutim, Antonopulos ističe da je račvanje kao takvo jednostavan korak u fazi razvoja. Tehnički i ekonomski mnogo izazovniji zadatak je programski rad bez negativnih uticaja na korisnike, preduzeća i rudare.

Do sada, Bitcoin Unlimited nije ni pokazao, niti demonstrirao sposobnost da pokrene svoj softver na oprezan i sofisticiran način, kakav bitkoin zahteva. Dve greške su već otkrivene, a najnovija je fiksirana u neobjavljenom apdejtu, što znači da je program izmenio neko iz zatvorene grupe programera!

Ideja o zatvorenoj grupi programera koja pokreće i održava bitkoin softver je opasna u teoriji. Bitcoin Core održava otvorena zajednica programera koji održavaju Bitkoin protokol. Razlika u efikasnosti je očigledna zato što Core pokazuje svoju sposobnost da spreči ishod koji bi mogao da utiče na mrežu, a Bitcoin Unlimited programeri još uvek ne.

Razni stručnjaci i programeri, uključujući inžinjera BitGo-a Džejmison Lupa, su izjavili da programeri u okviru bitkoin industrije nikada neće pokrenuti nestabilan softver jer su potpuno odgovorni za stabilnost infrastrukture i sistema koje vode.

Stoga, ako se Bitcoin Unlimited bude račvao i time uzrokovao višečasovni prekid rada rudara, programeri poput Lupa će biti odgovorni za štetu korisnicima i preduzećima.

Zbog svega navedenog bitkoin menjačnice poput Bitstamp-a, Bitfinex-a i BTCC-a razmatraju Bitcoin Unlimited token kao altkoin ili alt-sredstvo, a ne kao Bitkoin. Da bi Bitcoin Unlimited pokazao legitimnost svog koda i softvera, programeri treba da omoguće pregled i razvoj softvera u otvorenoj zajednici.