Aplikacija koja tvrdi da korisnicima daje šansu da zarade 45 dolara dnevno u bitkoinu (BTC) je prevara, prema tvitu "nezavisnog lovca na malvare" od 20. maja.

Softver, poznat kao Bitcoin Collector, oglašava se na veb stranici koja navodno omogućava korisnicima da dele jedinstveni URL sa svojim prijateljima uz isplatu 3 itera (ETH) svakom hiljaditom učesniku koji klikne na njega.

Međutim, prema istraživaču za bezbednost koji je poznat po nadimku Frost na Tviteru, aplikacija je bila paravan za pokušaje krađe login kredencijala i novca.

Na početku, preuzimanje softvera pokrenulo je ransomver koji je upozorio korisnike da su sve njihove informacije enkriptovane „koristeći najviše kriptografske algoritme“, dodajući:

"Nijedan administrator sistema na svetu ne može da reši ovaj problem bez poznavanja lozinke."

U poslednje vreme, prevara se razvila u trojanca, što je omogućilo prevarantima da ukradu kripto novčanike, datoteke i detalje za prijavljivanje, skeniranje ekrana i pregled istorije pretrage bez znanja oštećenog.

Zlonamerni softver koji je pokušava da dopre do neiskusnih kripto entuzijasta je relativno čest u kripto okruženju, kako je izveštavao Cointelegraph. Prošle nedelje, istraživači su pronašli aplikacije u Google Play prodavnici koja je imitirala hardverski novčanik Trezor.
 

Pripremio: Nikola Mosurović