Digitalni novčanici (wallet) različitih vrsta su kasno postali pomodarstvo. Nekim od tih digitalnih novčanika upravljaju velike IT kompanije poput Apple-a i Google-a, dok drugima upravljaju finansijske institucije poput banaka, pa i kompanije poput Paypal-a koje takođe imaju udela u poslu oko digitalnih novčanika. Digitalni novčanici postoje u različitim formama i oblicima i dok su neki samo aplikacije za plaćanje, drugi imaju tehnologiju bezkontaktnog plaćanja koja omogućava ljudima da kupuju u prodavnicama. Tehnologije koje stoje iza ovih novčanika su QR, NFC, WI-Fi, Bluetooth i druge.

Poplava aplikacija za plaćanje

Prema Verge, od januara 2016. godine postoji preko milijardu aktivnih Apple uređaja u upotrebi. Što se tiče Apple Pay došlo je do rasta broja korisnika od 400% samo u 2016. Godini. Kako navodi Apple Insider, širom sveta postoji 11 miliona prodajnih mesta koja prihvataju Apple Pay. S druge strane, Android Central kaže da postoji 1,4 milijarda aktivnih android uređaja. Ne postoji jasan način da se utvrdi koliko ljudi zapravo koristi Android Pay (novi avatar za Google novčanike), ali Google Play Store ukazuje na to da je došlo do između 50 miliona i 100 miliona instalacija.

Ugrožene kompanije koje izdaju kreditne kartice

Plastika je fantastična, pa prevaziđena. Danas u Indiji, Alphabet, ćerka firma Google-a je povezana sa Idea Cellular kako bi se korisnicima omogućilo da kupuju aplikacije bez upotrebe kreditnih kartica, saopštava CNBC. Nedostatak kreditnih i debitnih kartica su prepreka za usvajanje aplikacija u mnogim tržištima u razvoju. Apple, koji podržava neke kreditne i debitne kartice preko svog Apple Pay-a, nudi rešenja za bezkontaktna plaćanja. Ova mogućnost daje Apple-u prednost u odnosu na banke iz nekoliko aspekata, jedan od njih je bezbednost. U martu 2015. britanski Gardijan je objavio:

“Kriminalci u SAD koriste novi Apple Pay mobilni platni sistem za kupovinu kvalitetne robe, često iz Apple Store-a, sa ukradenim identitetom i podacima kreditnih kartica.”

Još jedna sporna tačka je naknada. Kako je Forbs naveo:

“Izdavaoci kreditnih kartica plaćaju oko 0,15% na Apple Pay kupovine, za one iznose za koje Apple garantuje da su biometriskim utvrđivanjem ispravne. To je cena koju će potrošači teško prihvatiti, tako da je podsticaj, za kompanije kreditnih kartica da promovišu Apple Pay beznačajan. Oni to rade, ali nevoljno.”

Možda blockchain pruži odgovor

Šta je sa P2P sistemom nalik blockchain-u?

Da li je rešenje problema platnog prometa širom sveta u Blockchain-u? Sve više se čuju glasine kako su Google i Apple zainteresovani za Ripple i njegove blockchain proizvode. Stefan Tomas, tehnički direktor u Ripple-u, je rekao za Pymnts.com da ove kompanije žele da znaju više:

“Na raznim forumima se susrećemo sa njima (Google, Apple, i drugi) i primetili smo da imaju dosta pitanja u vezi mreža kreditnih kartica, a mi smatramo da je Interledger stvarno dobro rešenje.”

On je takođe rekao da velike tehnološke kompanije “apsolutno mrze izdavaoce kartica.”

Kakva je onda upotreba P2P? Da li bi podrška Apple-u i Google-u omogućila da osnuju svoj platni sistem koji bi izbacio posrednike poput Visa ili Mastercard-a? Dejvid Dućini iz Strenght in Numbers fondacije navodi:

“Postati procesor plaćanja je anti-blockchain po mom skromnom mišljenju. Pravo pitanje je da li se korisnici osećaju ugodnije sa P2P platnim sistemima koji se ne oslanjaju na posrednike? Oni već rade sa kešom.”

Trebalo bi da bude iznenađujuće da je prihvatanje kreditnih kartica pod znakom pitanja s obzirom da mnogi mali biznisi najviše vole da rade sa gotovinom. Verovatno bi proizvođači digitalnih novčanika trebali bolje da provere realne potrebe tržišta!