Apple-ov suosnivač Stiv Vozniak smatra da je blokčein balon sličan “.com” eri, ali da može da ima potencijal u budućnosti, prenosi CNBC 26. juna.

Tokom NEX Tehnološke konferencije u Njujorku, Vozniak je izjavio da je “.com” era stvorila sličnu vrstu hibrida oko kompanija koje nisu uspele da ispune svoja obećanja:

"To je bio balon, mislim da je isto tako sa blokčeinom."

Međutim, Vozniak je dodao da je blokčein "decentralizovan i potpuno pouzdan", ukazujući kako bi moglo da “potraje neko vreme” dok ne osvari svoj potencijal u potpunosti:

"To se ne menja u jednom danu, mnoge blokčein ideje su stvarno dobre, mogu se izgubiti (nestati) samo zato što dolaze u ranoj fazi dok još nisu spremne da budu stabilne na duže staze."

Vozniak je prošlog meseca izrazio slična razmišljanja o budućem potencijalu i za blokčein i kriptovalute.

CNBC napominje da je Vozniak izdvojio Itirijum (ETH) kao jedinu kriptovalutu koja može dugo da traje, zbog svoje raznolikosti u omogućavanju programerima da izgrade njihov blokčein. Sredinom maja, na konferenciji u Beču, Vozniak je upoređivao platformu Itirijuma sa Apple-ovom platformom, rekavši da bi mogla da postane isto toliko moćna kao i Apple u budućnosti.

Prema CNBC-u, Voznik je juče spomenuo mogućnost korištenja blokčeina za socijalnu mrežu koja bi bila konkurent Facebook-u, za koju je rekao da trenutno drži monopol u tom sektoru.

Vozniak, koji je nešto ranije ovog meseca spomenuo Bitkoin (BTC) kao "čisto digitalno zlato", napomenuo je za CNBC je da je Bitkoin još uvek "neverovatan".


 

Pripremio: Nikola Mosurović