Očekuje se da će hard-fork Istanbul mreže Itirijum raskinuti 680 pametnih ugovora na decentralizovanoj platformi za upravljanje Aragon.

Horhe Izkierdo, tehnički direktor u kompaniji Aragon One, je rekao da će nadolazeća nadogradnja rezultirati raskidom otprilike 680 pametnih ugovora, preneo je 30. septembra Coindesk.

Izkierdo je objasnio da je podsticaj iza ažuriranja dalje obezbeđivanje funkcionisanja bez trenja decentralizovanih autonomnih organizacija (DAO) izgrađenih na platformi Aragon i adresiranja pametnih ugovora koji su pogođeni.

Izkierdo je dodao da DAO organizacije više neće moći da primaju iter (ETH) jedni od drugih i nastavio: "Problem koji ćemo imati nije smatran dovoljno važnim da bi se ovaj hard fork odložen, što sa naše tačke gledišta nije dobro, ali razumemo."

Itirijumova sistemska aktivacija istanbul hard forka je prouzrokovala razdvajanje testne mreže Ropsten. Menadžer za zajednicu Fondacije Itirijum, Hadson Džejmison, napisao je da postoje rudari koji se još uvek oslanjaju na stari Ropsten testnet, dok drugi već rudare na novom.

Vei Tang, programer u razvojnom timu Parity-a, je ranije ukazivao na zabrinutosti koje se tiču problema sa gasom, upozoravajući da bi bilo najbolje rešiti ih pre primene hard forka.

Prema navodima Veia, poželjno je rešiti ove probleme sa gasom pre nego što se pokrene hard fork glavne mreže, jer će biti složenije promeniti kurs kada se hard-fork već dogodi. To bi zapravo moglo još više da odloži pokretanje glavne mreže.

U avgustu, suosnivač Itirijuma Vitalik Buterin je rekao da je Itirijum blokčein skoro pun, primetivši da je skalabilnost i dalje veliko usko grlo. Što se tiče poboljšanja situacije, Buterin je rekao da mreže moraju evoluirati dalje od ideje da je svaki računar dužan da verifikuje svaku transakciju i predložio model po kojem svaki računar u proseku verifikuje samo mali deo transakcija na blokčeinu.