Ceremonija otvaranja nove kompanije za rudarenje, jedne od "najvećih na svetu", održana je 18. oktobra u glavnom gradu Jermenije, prema izveštaju News Armenia. Jermenski premijer i drugi visoki zvaničnici su navodno bili prisutni.

Nova kompanija za rudarenje, navodno, predstavlja zajednički projekat glavnog jermenskog konglomerata Multi Group, koju su osnovali oligarh i političar Gagik Carukian i Omnia Tech, kontroverzna međunarodna kompanija koja se bavi rudarenjem.

Carukian je osnivač Carukian saveza, koji predstavlja drugi najveći parlamentarni blok u jermenskom parlamentu, koji je zabeležio preko 27% glasova na izborima 2017. godine u državi; on je takođe navodno "ključni" poslovni partner bivšeg predsednika Jermenije Roberta Kočariana.

Multi Group zapošljava preko 25.000 ljudi preko svojih različitih podružnica, prema News Armenia
Osim premijera Nikol Pašiljana i Carukiana, događaju su prisustvovali brojni međunarodni biznismeni, pri čemu je Carukian predstavio ovaj događaj koji je privukao goste iz skoro 40 zemalja, navodi dalje News Armenia:

"Ovo je važan korak ka razvoju sektora informacionih tehnologija, posebno pošto predstavnici stranih poslovnih krugova planiraju sastanak sa članovima vlade kako bi saznali mogućnosti novih i ambicioznijih investicija u jermensku ekonomiju i širenje saradnje."

News Armenia izveštava da je oko 50 miliona dolara uloženo u kreiranje nove farme za rudarenje, za koju se kaže da trenutno ima 3.000 uređaja za rudarenje bitkoina (BTC) i itirijuma (ETH), a planirani kapacitet je 120.000.

Izveštaj dalje navodi da je "Omnia vlasnik opreme koja se koristi u farmama" koja pripada istaknutoj firmi za cloud rudarenje Genesis Mining. Dalje tvrdi da "Omnia podržava Genesis opremom za rudarenje i finansira njegovo servisiranje".

Ova druga stvar je veoma sporna, s obzirom da je 2017. godine Omnia bila optužena za zloupotrebu brenda Genesis i lažno tvrdeći da je povezana sa visokoprofilnom firmom; Genesis je u više navrata odbacio ove navode, objašnjavajući da je Omnia jednostavno kupila heš snagu iz firme i bila mušterija, ali bez ikakvog zvaničnog partnerstva ili suštinskih poslovnih veza.

U maju ove godine, Omnia je dodatno optužen za vođenje piramidalne šeme od strane istraživača za bezbednost Krisa Kubečke, koji je na sličan način istakao lažne tvrdnje kompanije da ima legitimnu vezu sa Genesis-om.

Kao što je ranije rečeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev predložio je da sve zemlje u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU), uključujući i Jermeniju, treba da budu deo jedinstvenog kripto regulatornog pristupa, s obzirom na "jake" i "bliske" ekonomske veze između članova bloka.

 

Pripremio: Nikola Mosurović