Južnokorejska policija je uhapsila osumnjičene osobe za kripto prevaru koristeći veštačku inteligenciju (AI), prenose lokalne vesti Korea Joongang Daily 8. aprila.

Prevara, sa kojom su ukrali 18,3 miliona dolara tokom perioda od šest meseci tokom 2018. godine, završila se nakon što je Specijalno odeljenje za javnu sigurnost Seula izvršilo obuku robota kako bi uhapsili osumnjičene uz pomoć ključnih reči i drugih naznaka.

“Uz pomoć ključnih reči poput ponzi, zajam i regrutovanje članova, bili smo u mogućnosti da podučavamo AI obrasce ponzi prevarantskih šema”, izjavio je Hong Nam-ki, šef odeljenja drugog istražnog tima Biroa. On je dalje dodao:

“Program takođe može da prepozna obrasce za reklamiranje, čime je identifikovano preduzeće uz pomoć dokaza koje je dao neimenovani doušnik.”

Izvršni direktor prevarantske šeme, poznati samo kao Li i Bae, ukrali su značajnu sumu novca prodajom privatnih digitalnih koina koji se zovu M-Coins. Oni su takođe zaradili od naknade za članstvo regruta, tvrdi Korea Joongang Daily.

U skladu sa sličnim šemama u kripto sektoru, Li i Bae su iskoristili nedostatak znanja javnosti o sektoru kako bi im oduzeli fiat investicije.

“U našem zasedanju, videli smo starije ljude koji su bili u svojim 60-im, 70-im, a prisustvovali su prezentaciji”, izjavio je Hong Nam-ki.

Kao što je Cointelegraph izvestio, Ponzi šeme ostaju redovna pojava uprkos sve većem legitimitetu kripta u javnosti.

Ranije ove godine, konačno je podneta optužnica protiv vlasnika OneCoin-a, zloglasne međunarodne piramidalne šeme koja je svojim žrtvama obećala ogromna bogatsva.

Sa sedištem u Bugarskoj, OneCoin je takođe prodavao sopstveni token, a Cointelegraph je upozoravao protiv njihove prevare još početkom 2015.
Pripremio: Marko Mihajlović