Dok mega požari pustoše Australiju, uništavajući ogromne količine zemlje i divljih životinja, Cointelegraph i Oxygen Seven udružili su se u naporima za prikupljanje sredstava u bitkoinu kako bi podržali napore za oporavak.

Borba protiv požara sakupljanjem sredstava

Saopštenje Cointelegraph-a i Oxygen Seven-a stigla je prošle nedelje. Na stranici na sajtu Cointelegraph-a, korisnici mogu da daju anonimne ili pripisane donacije u bitkoinu. Adresa bitkoin novčanika pripada kompaniji Oxygen Seven, koja zauzvrat doprinosi svim australijskim fondovima protiv požara.

Prirodno se uklapa sa naporima Oxygen Seven-a, koji se fokusira na pitanja klimatskih promena, biodiverziteta i pošumljavanja. Nakon što je nedavno završio misiju u slivu Amazonije, organizacija pomaže ljudima da lakše daju donacije, posebno koristeći kriptovalute. Predsednik Oxygen Seven-a, Nik Ros, rekao je za Cointelegraph:

„Donacije u kriptovaluti pružaju nešto značajno, a to je jasnoća: donatori mogu da prate svoje donacije na lancu, kao i koliko je sredstava prikupljeno.“

Na pitanje o partnerstvu, Ros je rekla: „Odabrali smo Cointelegraph zato što sam čitalac već duže vreme i mislim da Cointelegraph može da širi svest u ogromnoj kripto zajednici o našem radu u Australiji!“

Cointelegraph je donirao 1 BTC, što je do trenutka objavljivanja članka povećano na ukupno 1,2 BTC. Komentarišući Cointelegraph-ovu motivaciju, zamenik izvršnog direktora medijske kuće Helen Vitalie Lang, je rekla:

„Nakon što smo videli stravične prizore iz Australije i veličinu gubitaka i patnje koje je doživeo australijski narod, Cointelegraph se osetio pozvanim da deluje i da učini svoj deo da pomognemo. Znamo da kripto zajednica ima mogućnost mobilizacije i promene sveta.“

Te donacije otići će u Australijski fond za divljinu, zajednički napor prikupljanja sredstava organizacija posvećenih pomoći Australiji da se oporavi od divljih požara. Donacije podržavaju lokalne vatrogasce, napore za oporavak divljih životinja, potrebe lokalne zajednice i dugoročna rešenja za sprečavanje budućih tragedija. Cointelegraph ohrabruje ljude da podrže napore za prikupljanje sredstava kompanije Oxygen Seven koristeći hashtag #CryptoForAustralia na društvenim mrežama.

Stepen oštećenja

Mega požari su uticali na Australiju u istorijskim razmerama. Dr Ros Bredstok, australijski specijalista za divlju prirodu, rekao je za Njujork Tajms: „Gledamo globalno značajnu sezonu požara“ koja je strašnija od one u Kaliforniji u 2018. godini, veća od prošlogodišnje u slivu Amazonije i oštrija od svega u Kanadi, Mediteranu ili negde drugde u Južnoj Americi.

Do sada su u šumskim požarima stradali 28 ljudi, izgorelo 16 miliona hektara, zagušilo kontinent toksičnim dimom, poravnalo 3.000 kuća i ubilo milijardu urođenih životinja.

Komentarišući uticaj divljih požara, australijska majka Angela Rintoul rekla je za Blumberg: "Ovo će promeniti celi način na koji organizujemo život."