Asocijacija tajlandskih kompanija za hartije od vrednosti (ASCO) razmatra mogućnost uspostavljanja zajedničke kripto berze, uz planove da sa nekoliko firmi zajednički podnese zahtev za dobijanje licence koja im je potrebna radi pokretanja kripto berze - izveštava lokalni medijski servis Bangkok Post 2. jula.

Predsedavajući ASCO-a, Patera Dilokrungtirapop, naveo je za Bangkok Post da će nekoliko tajlandskih kompanija za hartije od vrednosti podneti zahtev za zajedničku licencu kod tajlandske Komisijom za hartije od vrednosti (Tajlandski SEC) u cilju smanjenja troškova i podele tehnologija između sebe.

Uz licencu za poslovanje sa hartijama od vrednosti, firme mogu postati brokeri i dileri digitalnih sredstava, kao i operateri novčanika digitalnih tokena. Međutim, kompanije za hartije od vrednosti moraju adekvatno odvojiti imovinu kompanije odgovarajućim sistemom zaštite od imovine investitora.

Gospodin Patera naveo je za Bangkok Post da kripto investitori "više vole da trguju sa nama" pošto je trgovanje hartijama od vrednosti slično trgovanju digitalnim sredstvima "a mi se poslom trgovanja hartijama od vrednosti bavimo veoma dugo", navodi Patera u nastavku.

Takođe, Patera dodaje da su ASCO kompanije takođe zainteresovane i za ICO portale i da će organizacija sarađivati sa tajlandskim SEC-om u cilju omogućavanja kompanijama za hartije od vrednosti da prošire svoja poslovanja u polju digitalnih sredstava.

Sredinom maja ove godine, pravni okvir kripta u Tajlandu stupio je na snagu, definišući kriptovalute kao "digitalna sredstva i digitalne tokene" što ih dovodi pod nadležnost tajlandskog SEC-a.

 

Pripremio: Bojan Zečević