Američki proizvođač hardvera, ASUS, zvanično je objavio izbacivanje svoje “druge generacije” matičnih ploča za rudarenje kriptovaluta, 30. maja.

Novi proizvod, nazvan H370 master rudar matična ploča, predstavlja pokušaj kompanije da osvoji sve zasićenije tržište, ciljajući na korisnike velike potražnje. najava je usladila nakon izbacivanja B250 ekspert rudara iz avgusta 2017. U međuvremenu, ASUS je rekao da planira da izbaci novu ponudu u Severnoj Americi, početkom trećeg kvartala 2018.

“Od prošlogodišnjeg izdanja, ASUS B250 ekspert rudar je postao dostupniji farmama kriptovaluta stvorenim iz hobija i efikasniji za rudarenje na industrijskom nivou”, navedeno je u saopštenju za medije, i dalje kaže:

“Bilo je veoma uspešno, sa obimom prodaje koja daleko prevazilazi očekivanja. Sa konceptom dokazanim u praksi i više uvida u ono što je rudarima potrebno, redefinisali smo formulu za drugu generaciju.”

Indikator stepena do kog se hardverska industrija promenila, usled pojave kripto rudara, je to što  H370 poseduje prostor za ukupno 20 grafičkih kartica.

Rudarenje je znatno povećalo potražnju za GPU čipovima potrebnim za takve kartice, a proizvođači, kao što je Nvidia, nadmeću se sa svojim industrijskim konkurantima, kao što je Bitmain. Razni operateri sada proizvode matične ploče orijentisane na rudarenje, a oni uključuju Gigabyte, Biostar i MSI.


 

Pripremila: Kristina Ristin